Europa - 11 september 2019

Groene opening AEX in verschiet

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag hoger van start. De AEX zal vermoedelijk 0,3 procent winnen bij opening.

Met een relatief lege agenda richten beleggers zich al op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank morgen.

“Het is wait and see”, aldus sales trader Gert Berendse van ING.

“Het gaat gebeuren [stimuleren], maar ik vrees dat het de markt gaat tegenvallen”, zei Berendse. De markt is volgens hem “teveel op de muziek vooruitgelopen”.

Ook wees Berendse op berichtgeving uit China. Beijing zou bepaalde Amerikaanse producten vrijstellen van importheffingen. Dat is volgens de sales trader positief, maar dat landbouwproducten geen vrijstelling krijgen, noemde hij dan weer een tegenvaller.

Ook zal de beursgang van Prosus vanochtend de aandacht trekken. Het bedrijf, een afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse Naspers, gaat voor 58,70 euro per aandeel naar de beurs. Daarmee wordt het één van de grootste bedrijven op het Damrak, vooral te danken aan het belang dat het bedrijf heeft in het Chinese Tencent.

Wall Street eindigde dinsdagavond vlak.

“Het grote verhaal is de aanhoudende rotatie die we een paar dagen geleden zagen beginnen”, meent marktanalist Willie Delwhich van R.W. Baird. “Als we echt kunnen overstappen van geleid worden door een smalle basis van defensieve aandelen naar geleid worden door cyclische en kleinere bedrijven, dan zou dat een gezonde ontwikkeling zijn voor de markt”.

“Het risico is dat we halverwege deze rotatie blijven steken en dat er vervolgens nergens meer momentum is”, waarschuwde Delwhich.

Dinsdagavond lette de markt verder op Apple. Tijdens een media-event presenteerde de fabrikant de nieuwe iPhone 11, zoals ook was verwacht. De prijs voor het toestel begint vanaf 699 dollar. Dat is aanzienlijk minder duur dan de vorige nieuwe iPhone.

Tegelijk presenteerde Apple ook een nieuwe versie van de iPad en werd Apple TV+ gelanceerd. De videodienst zal 4,99 dollar per maand gaan kosten, wat goedkoper is dan bijvoorbeeld Netflix. Het aandeel Apple steeg 1,2 procent, terwijl Netflix 2,2 procent daalde.

Uit de VS kwam verder het nieuws dat John Bolton als veiligheidsadviseur van de Amerikaanse regering is ontslagen. Bolton gold als een voorstander van een harde lijn tegen Iran. Zijn vertrek leidde tot speculatie bij oliehandelaren dat de spanningen tussen de VS en Iran nu kunnen afnemen en de sancties mogelijk kunnen worden opgeheven.

“Eén oorlogshavik minder”, oordeelde analist Stephen Innes van Axitrader. Vanuit een geopolitiek perspectief betekent het vertrek van Bolton volgens Innes “een lagere risicopremie met het oog op een oorlog”, met name in Syrië, Venezuela en Iran, en het opent de deuren voor een vriendelijkere dialoog met Noord-Korea.

De euro/dollar handelde woensdagochtend op 1,1047.

Olie werd ruim een half procent duurder.

Een oktober-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot dinsdag 0,8 procent lager op 57,40 dollar op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie was stabiel in prijs.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Prosus, dat naar de beurs wordt gebracht door het Zuid-Afrikaanse mediaconcern Napster, heeft een referentieprijs gekregen van 58,70 euro. Daarmee wordt de beursnieuweling circa 95 miljard euro waard, waarmee het direct één van de grootste bedrijven op het Damrak wordt.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index eindigde dinsdag 0,03 procent hoger op 2.979,39 punten, de Nasdaq daalde 0,04 procent en de Dow Jones-index eindigde 0,28 procent in de plus.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel