Europa - 2 februari 2021 - Aandelen

Groene koersen in Amsterdam

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend hoger. Kort na elf uur won de AEX 1,0 procent op 653,48 punten.

Analisten van SEB merkten op dat de Aziatische beurzen vanochtend al op winsten stonden, mede dankzij optimisme over het Amerikaanse steunpakket en een herstel van de mondiale economie.

De Amerikaanse beurzen stegen maandag nog aanzienlijk, waarmee een deel van de verliezen van een week eerder weer werden goedgemaakt. Techaandelen namen maandag het voortouw, zo zagen de analisten van SEB. Ook voor vanmiddag wordt er een hogere opening van Wall Street verwacht.

“Op social media blijven retailbeleggers oproepen om bepaalde beleggingen te kopen, hetgeen gisteren te zien was op de zilvermarkt”, aldus SEB. De zilver-future gaf vanochtend evenwel 5,4 procent prijs op 27,84 dollar per ounce.

“Het begin van de nieuwe maand geeft beurzen de kans om weer met een schone lei te beginnen”, aldus oprichter Greg Harmon van Dragonfly Capital, wijzend op een turbulente maand januari.

“De rust lijkt voorlopig weer even te zijn teruggekeerd”, zo stelde Harmon. De handelsvolumes in het veelbesproken GameStop zijn volgens de topman van Dragonfly lager dan vorige week. Op maandag werd de handel in het aandeel “slechts” één keer stilgelegd als gevolg van de hoge volatiliteit, zo merkte Harmon op.

Veel andere analisten denken dat de volatiliteit deze week verder zal afnemen, nu veel hedgefondsen hun shortposities in aandelen hebben teruggedrongen. De CBOE Volatility index daalde dinsdag met ruim 10 procent tot 27 punten, na een stijging van 45 procent in januari.

“Op de beurzen is er altijd een verlangen geweest om snel geld te verdienen, dus er zullen altijd geïsoleerde gevallen zijn waarin bepaalde beleggingen zich enorm volatiel gedragen”, aldus CIO Mark Dowding van BlueBay Asset Management.

Dowding verwacht dan ook dat de rally op de aandelenbeurzen dit jaar zal doorzetten. “We denken dat de beurzen op korte termijn zeer goed zullen presteren op de verwachting dat de wereldeconomie zal aantrekken en overheden blijven stimuleren.

Een recente daling van het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten kan het marktsentiment verder doen verbeteren, waarmee een deel van de verliezen van afgelopen week weer goedgemaakt kunnen worden, zo voorziet Patrick Spencer van Baird. “Beleggers gingen terughoudend het weekend in en nieuws over het coronavirus en steun vanuit centrale banken zullen het momentum goed doen”, aldus Spencer. “Er staat nog steeds veel geld aan de zijlijn.”

Technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets meent dat het bullish scenario nog intact is en ziet de AEX terugkeren naar de 667 punten.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2066. De olieprijzen stegen vanochtend met 2,1 procent.

Op macro-economisch vlak hadden beleggers onder meer oog voor de economische groei in het vierde kwartaal in de eurozone. Uit voorlopige cijfers bleek dat de economie in het vierde kwartaal van 2020 is gekrompen met 0,7 procent op kwartaalbasis. Het derde kwartaal liet juist nog een sterk herstel zien, met een groei van 12,4 procent. In het tweede kwartaal implodeerde de economie echter nog met 11,7 procent. In heel 2020 werd de economie in de eurozone 6,8 procent kleiner.

Beleggers kijken verder naar nieuwe bedrijfscijfers. Ruim honderd bedrijven uit de S&P 500 zullen deze week cijfers rapporteren. Vandaag staan de resultaten van Google-moeder Alphabet en Amazon.com geagendeerd, net als die van de Chinese internetreus Alibaba.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Galapagos aan kop met een winst van 2,4 procent, gevolgd door ING met 2,1 procent. Just Eat Takeaway noteerde juist onderaan met een verlies van 1,6 procent. De maaltijdbezorger haalde 1,1 miljard euro op met de uitgifte van converteerbare obligaties en voorziet een groeiversnelling in het lopende jaar. Analisten van Morgan Stanley spraken in een reactie van positief nieuws. Tegelijk met de uitgifte meldde de maaltijdbezorger ook dat de ordergroei in het eerste kwartaal doorzet. En dat is volgens Degroof Petercam een geruststellende boodschap.

In de AMX won Basic-Fit 4,1 procent. Sigfiny leverde 1,0 procent in.

In de AScX klom Alfen 2,2 procent. Alfen meldde dat het Centrica Business Solutions voor een periode van drie jaar gaat voorzien van toepassingen voor de opslag van energie. Brunel steeg zelfs met 4,1 procent. Dalers onder de smallcaps waren er dinsdag niet.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.