Europa - 1 februari 2021 - Aandelen

Groene AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is februari vooralsnog goed gestart.

Na de koersdomper van vorige week, noteerde de AEX maandagochtend 1,3 procent hoger op 645,64 punten.

Die koersval van vorige week heeft volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets veel schade aangebracht aan het technische plaatje voor de index.

Van den Akker sprak van “een geweldige koersdreun” en denkt dat de AEX op korte termijn de steun op 625 punten gaat opzoeken.

De komende maanden ziet de analist de AEX bewegen tussen de 602 en 667 punten. Wel is deze trading range “toch nog steeds een behoorlijke bandbreedte waarin mooie bewegingen kunnen plaatsvinden”, meent Van den Akker.

Macro-economisch was de blik gericht op de inkoopmanagers. Per saldo groeide de industrie in de eurozone in januari iets minder hard, waarbij vooral het tempo in Duitsland wat terugviel, maar waar in veel andere landen het gas iets harder werd ingetrapt.

Econoom Chris Wiliamson van Markit sprak van een “aanhoudende groei in een solide tempo”.

De euro/dollar handelde licht lager op 1,2087. Olie werd vanochtend een half procent duurder.

Verder was er veel aandacht voor de zilverprijs. De zilver-future koerste maandagochtend 11 procent hoger op bijna 30 dollar per ounce. De goudprijs noteerde daarentegen slechts enkele tienden van een procent hoger.

De afgelopen dagen werd op de website van Reddit-wallstreetbets massaal opgeroepen om zilver te kopen, onder de hashtag #silvershortsqueeze.

Eerder was deze groep beleggers verantwoordelijk voor de enorme koersstijgen van aandelen als GameStop en AMC Entertainment.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden vrijwel alle aandelen hoger. Koploper waren de techaandelen Adyen, ASML en Prosus, met winsten oplopend van 2 tot 3 procent. Ook ArcelorMittal zat er goed bij met een winst van zo’n 3 procent.

Royal Dutch Shell daalde een procent en Unibail-Rodamco-Westfield verloor bijna 5 procent. Maandag waarschuwde sectorgenoot Klépierre voor de gevolgen van de coronalockdowns voor februari.

In de Midkap gingen Besi en Basic-Fit ruim 2 procent hoger en won Arcadis ook bijna 2 procent. Basic-Fit profiteerde van een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux.

Net als in de AEX was er slechts een klein groepje, bescheiden, dalers. De grootste verliezer was NSI, met een min van een half procent.

Bij de smallcaps waren het ook vooral koersstijgingen die domineerden. Alfen steeg bijna 4 procent en ICT Group zo’n 3 procent. TomTom, dat woensdag de boeken opent, verloor bijna 2 procent. Vastned en Kendrion leverden tot een procent in.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.