VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 14 november 2019 - Beursbrink

Groei Nederlandse economie gaat waarschijnlijk vertragen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse economie zal het huidige groeitempo waarschijnlijk niet vast kunnen houden. Dit stelde econoom Nico Klene van ABN AMRO donderdag.

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met opnieuw 0,4 procent op kwartaalbasis gegroeid. “De groei viel hoger uit dan gedacht en lag tevens boven de gemiddelde groei in de eurozone”, aldus Klene.

De toename in het derde kwartaal is vooral te danken aan de binnenlandse bestedingen. Met name de overheidsconsumptie nam toe terwijl de particuliere consumptie juist fors terugliep.

Wat Klene teven opmerkte was dat vooral de investeringen in transportmiddelen krompen en de investeringen in woningen stagneerden.

Ondanks een lichte verbetering in oktober wijst het niveau van de sentimentsindicatoren in binnen- en buitenland op een afzwakking van de economische groei. Ook de stikstofcrisis zal de groei waarschijnlijk de komende jaren drukken, denkt ABN AMRO.

“Veel is nog onduidelijk, waardoor het lastig is om de effecten al in cijfers uit te drukken. Wel verwachten we dat de bouwproductie volgend jaar krimpt, terwijl we tot voor kort nog uitgingen van een verdere toename”, zei de econoom over het stikstofprobleem.

Voor dit jaar verwacht Klene dat het bruto binnenlands product zal groeien met 1,6 tot 1,7 procent. Voor het volgende jaar denkt Klene dat de groei wel eens onder de 1 procent zou kunnen uitkomen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.