Nederland - 30 november 2022 - Beursbrink
door STIJN

Inflatie eurozone lijkt af te koelen

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in de maand november minder hard gestegen dan in de maand oktober. Voornamelijk prijzen voor energie en voeding noteren hoog, maar ook hier zien we dat de prijzen lijken af te koelen. Dit klinkt als muziek in de oren van de Europese Centrale Bank.

Niet alleen in de Verenigde Staten van Amerika, maar ook in de eurozone zijn er signalen dat de inflatie aan het afkoelen is. In de maand november steeg de inflatie tot 10 procent, dat is een kleine verbetering ten opzichte van de 10,6 procent van de maand oktober.

The fall in headline HICP inflation from 10.6% in October to 10.0% in November was the first decline since June 2021 and was a bigger fall than originally expected.

Andrew Kenningham, hoofdeconoom bij Capital Economics, benadrukt dat de inflatie van november minder hoog is dan men had voorspeld. Dit is volgens hem een gunstige ontwikkeling die de ECB zou moeten helpen inzake hun rentebeleid. Hoewel één zwaluw de lente nog niet maakt.

We would not be surprised to see the headline inflation rate rise again in December or January given the volatility in the monthly numbers, but there is little doubt that it will fall rapidly next year.

Volgens de Europese Centrale Bank is het rentebeleid reeds zijn vruchten aan het afwerpen. Voorzitter Christine Lagarde benadrukt echter dat ze voorlopig nog niets gaan wijzigingen en de rente in december nogmaals zullen verhogen. Het inflatiedoel van 2 procent moet en zal bereikt worden.

Sommige officials van de Europese Centrale Bank vinden het een beter idee om even een pauze in te lassen zodat ze kunnen zien hoe de economie reageert. Anderen beweren dan weer dat de inflatie zodanig hoog is, dat een pauze helemaal geen zin heeft op dit moment.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: Rawpixel – CC0 1.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.