Nederland - 16 september 2019 - Beursbrink

Goud en zilver surfen mee op oliegolf

door STIJN

De drone-aanval op Saoedi-Arabië doet beleggers vrezen voor nog meer geopolitieke spanningen. Trump heeft al laten weten dat ze klaar zijn om in te grijpen mocht het komen tot militaire ingrepen. Olie maakte alvast een sprong maandagochtend. Beleggers lijken nu voor zekerheid te kiezen gezien goud en zilver ook flink zijn gestegen.

De spanningen en onzekerheden zijn nog meer eens toegenomen het afgelopen weekend nadat Saoedi-Arabië slachtoffer is geworden van een drone-aanval. Het doelwit waren verschillende productiefaciliteiten van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco. De prijzen van olie gingen maandag fors de hoogte in, maar ook goud en zilver maakten een opwaartse beweging.

Het voorval duwt beleggers en investeerders richting veilige beleggingen zoals goud en zilver. Goud startte de handelsdag met een stijging van 1,27 procent. Ook zilver maakte een flinke sprong en wist zelf met 2,74 procent te stijgen. Edelmetalen zijn steeds meer en meer in trek bij beleggers.

Gunstige taferelen

En dat is ook niet verwonderlijk gezien de omstandigheden. Er zijn verschillende factoren die nu in het voordeel spelen van goud en zilver. Er is de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, een mogelijke ‘no-deal brexit’, een vertraging van de wereldeconomie, nakende recessies en nu ook een mogelijk conflict in het Midden-Oosten door de aanval op Saoedi-Arabië.

De Verenigde Staten van Amerika beschuldigen Iran van de aanval op Saoedi-Arabië hoewel de aanval werd opgeëist door Houthi rebellen uit Jemen. Donald Trump tweette dat zijn troepen ‘locked and loaded’ zijn om terug te slaan van zodra men kan bewijzen wie achter de aanval zit.

In ieder geval profiteren goud en zilver van de ontwikkelingen op het wereldtoneel. Analisten beweerden eerder al dat goud en zilver nog wat bewegingsruimte hebben om te stijgen door de handelsoorlog tussen USA en China, dat zal met de nieuwe spanningen zeker het geval gaan zijn.

Bronnen: CNBC

Foto: Bundesbank – Flickr – CC BY-ND 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.