Nederland - 4 januari 2023 - Beursbrink
door STIJN

‘Goud naar nieuw record dit jaar’

De goudprijzen zijn al sinds de maand november fors aan het stijgen door onzekerheden op de markten en de stijgende kans op een wereldwijde recessie. Analisten voorspellen dat goud in 2023 naar een nieuw record gaat stijgen door de aanhoudende problemen op het wereltoneel.

Wordt 2023 het jaar van goud? Analisten verwachten in ieder geval dat het gele edelmetaal een nieuw record gaat vestigen gezien de problemen op de financiële markten, de mogelijke recessie die in aantocht is en de oorlog in Oekraïne. Goud noteert alleszins op het hoogste niveau van de afgelopen 6 maanden en lijkt gestaag hoger te willen kruipen.

Op het moment van schrijven noteert goud aan 1.866 dollar per troy ounce. Sinds begin november vorig jaar is de stijging opmerkelijk hard aan het gaan. Ole Hansen, grondstoffenstrateeg bij Saxo Bank, benadrukt dat de combinatie van factoren op dit moment zeer gunstig is voor de goudmarkt.

In general, we are looking for a price friendly 2023 supported by recession and stock market valuation risks — an eventual peak in central bank rates combined with the prospect of a weaker dollar and inflation not returning to the expected sub-3% level by year-end — all adding support.

All-time high

En omdat er niet meteen een oplossing is voor bv. de nakende recessie, de hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne en het rentebeleid van de Federal Reserve, verwacht men dat goud een nieuwe ‘all-time high’ gaat bereiken in 2023. Eric Strand, manager van de AuAg ESG Gold Mining ETF, voorspelt een nieuwe seculiere bullmarkt waarbij goud naar 2.100 dollar per ounce stijgt.

Ook Juerg Kiener, CIO bij Swiss Asia Capital, heeft hoge verwachtingen voor goud. Hij zei eind vorig jaar ook al dat de huidige condities op de markten hetzelfde voor goud teweeg kunnen brengen als in het jaar 2008. Toen ging de goudprijs maar liefst 20 tot 30 procent hoger.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: Hamiltonleen – Pixabay

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.