Europa - 6 maart 2020 - Aandelen

Fors lagere opening AEX in het verschiet

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van liefst 2,1 procent.

Donderdag daalde de AEX index al 0,9 procent naar 552,54 punten, terwijl de Midkap een verlies van 2,5 procent liet optekenen.

Na een positieve start op donderdag, zag de markt in de loop van de ochtend de winsten vervliegen, vanwege de aanhoudende zorgen over de economische impact van het coronavirus. Een stroom aan winstwaarschuwingen is op gang gekomen en het aantal besmettingen in het Westen neem snel toe. In Nederland zijn er nu 82 gevallen bekend.

Op Wall Street verloor de S&P 500 donderdagavond 3,4 procent. Woensdag sloot de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen juist nog 4,2 procent in het groen in de nasleep van de verrassende comeback van presidentskandidaat Joe Biden, ten koste van de socialistische kandidaat Bernie Sanders. De winnaar neemt het later dit jaar op tegen president Donald Trump.

“Het merendeel [van de daling van donderdag op Wall Street] komt voort uit groeiende bezorgdheid over de gevolgen van het virus, omdat het zich blijft verspreiden”, zei Tom Essaye, oprichter van het Sevens-rapport. “Elk uur heeft een andere groep mensen het en bevindt het zich in een andere staat. Mensen worden een beetje nerveus over het constante spervuur van krantenkoppen”.

Het brandpunt van de besmetting in China lijkt overigens over zijn hoogtepunt heen. China maakte vanochtend 143 nieuwe besmettingen bekend.

In Europa en Amerika stijgt daarentegen het aantal besmettingen snel. In de VS gaat het om 233 besmettingen. In Duitsland zijn er nu 545 besmettingen. In Frankrijk gaat het om 423 gevallen. Verder zijn er 116 meldingen in het Verenigd Koninkrijk. Spanje kent 282 gevallen.

In Italië loopt het aantal besmettingen hard op, ondanks maatregelen van Rome om de uitbraak in te dammen. In Italië zijn er nu 3.858 besmettingen gemeld.

In Azië lopen de verliezen vanochtend uiteen van krap drie procent voor de beurzen in Tokio en Sydney, tot een procent voor de Shanghai Composite.

De olieprijs daalde donderdag verder. Op een slot van 45,90 dollar werd een vat West Texas Intermediate uiteindelijk 1,9 procent minder waard. De euro steeg daarnaast in de nasleep van de verrassende Amerikaanse renteverlaging met een procent ten opzichte van de dollar. Het muntpaar noteerde vanochtend op 1,1243.

Vanmiddag staat het Amerikaanse banenrapport voor februari geagendeerd. Het rapport wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer, maar zal vandaag ondergesneeuwd kunnen raken door corona gerelateerd nieuws.

Bedrijfsnieuws

Stern boekte in 2019 een resultaat na belastingen van 21,4 miljoen euro, in vergelijking met 0,5 miljoen euro een jaar eerder. Stern is momenteel in gesprek met het Zweedse Hedin Automotive over een fusie. Deze gesprekken zitten in een vergevorderd stadium.

Accell Group heeft in 2019 de omzet zien oplopen maar zag de winst wel afnemen en stelt daarom een lager dividend voor.  Onvoorziene omstandigheden daargelaten verwacht Accell voor 2020 een verdere stijging van de omzet en de EBIT.

Arcadis start per vandaag met de uitvoering van een aandeleninkoopprogramma voor maximaal drie miljoen aandelen om de verwatering die ontstaat door de uitkering van personeelsaandelen en het stockdividend aan aandeelhouders te neutraliseren.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor donderdag 3,4 procent op 3.024 punten. De Dow Jones index daalde 3,6 procent tot 26.121 punten en de Nasdaq leverde 3,1 procent in op een slot van 8.739 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.