Nederland - 8 maart 2020 - Beursbrink

Geen OPEC-deal? Dan maar extra veel produceren

door STIJN

De situatie op de oliemarkt schreeuwt om hulp. De olieprijzen dalen fors en als er niet snel actie wordt ondernomen, dan kunnen de prijzen nog lager zakken. Daarom dat de OPEC en andere olieproducerende landen aan het discussiëren zijn om minder olie te produceren. Komt er geen deal, dan gaat Saudi-Arabië tot 10 miljoen vaten per dag produceren.

Er moet dringend iets worden ondernomen inzake de olieprijzen. Door de tragere groei van de wereldeconomie en het coronavirus, zijn de prijzen hard gedaald. De enige mogelijkheid om dit tegen te gaan, is ervoor zorgen dat het aanbod van olie wordt teruggedrongen zodat er een ‘evenwicht’ komt op de oliemarkt. M.a.w., er is nood aan nieuwe productiebeperkingen.

De OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen (ook wel OPEC+ genoemd) zijn aan het discussiëren wat er precies moet gebeuren. Hoeveel vaten olie moeten er minder worden geproduceerd? Als alle partijen overeenkomen, dan zou de deal rond moeten zijn in april.

Meer productie

Maar wat er men geen deal bereikt? Dan zou Saudi-Arabië van plan zijn om hun productie op te krikken tot 10 miljoen vaten per dag. Een vreemde reactie en volledig averechts. Volgens bronnen zou de productie zelfs oplopen tot 11 miljoen vaten per dag. De afgelopen maanden werden er ongeveer 9,7 miljoen vaten geproduceerd terwijl hun maximum capaciteit op 12 miljoen vaten ligt.

The kingdom is not at war with anyone, but it is pursuing its own interest. Once the deal expires, everyone will raise production.

Een driejarige pact tussen de OPEC en Rusland eindigde vrijdag in een bitterheid, nadat Moskou weigerde om de productiebeperking te steunen om de uitbraak van het coronavirus het hoofd te bieden, en de OPEC reageerde door alle grenzen voor haar eigen productie op te heffen.

Mocht er geen deal komen en Saudi-Arabië verhoogt effectief de productie, dan zal dit ongetwijfeld een negatieve invloed gaan hebben op de olieprijzen. Het is dus in het voordeel van alle olieproducerende landen om ervoor te zorgen dat er een deal wordt bereikt in april.

Bronnen: CNBC

Foto: Skeeze – Needpix

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.