België - 18 oktober 2016 - Fondsen
door FRANCIS MUYSHONDT

‘Fondsbeheerders bouwen massaal cash op’

Beleggers verhuizen massaal naar cash uit vrees voor verhoogde volatiliteit. Hun grootste vrees vandaag is de desintegratie van de Europese Unie. Dat alles staat te lezen in het laatste Bank of America Merrill Lynch fund manager rapport.

In oktober zijn de cashniveaus van fondsbeheerders tot 5,8% gestegen. Een dergelijk niveau is het laatst gezien net na Brexit en net na 11 september 2001. Het gebeurt dus niet vaak. Ze bouwen zoveel cash op omdat ze een tail risico of staartrisico vrezen. Dit zijn schokkende gebeurtenissen die slechts een kleine kans hebben om bewaarheid te worden.

Desondanks hebben de fondsbeheerders hun aandelenposities verder uitgebouwd tot het hoogste niveau van de afgelopen 7 maanden. Obligatieposities werden afgebouwd en staan op het laagste niveau van de afgelopen 10 maanden.

Staartrisico’s

Het grootste staartrisico voor fondsbeheerders is de desintegratie van de Europese Unie. 20% van de ondervraagde fondsbeheerders stipte dit aan, wel een kleine daling tegenover september. De tweede in de rij, en nieuwkomer in de lijst (zie hieronder) is een crash op de obligatiemarkten, goed voor 18%.

Op de derde plaats staat een overwinning van Donald Trump. Vandaag heeft Hillary Clinton weliswaar een flinke voorsprong in de peilingen maar in drie weken kan nog veel gebeuren. In de lijst staan ook Amerikaanse inflatie, tapering door de ECB of de Bank of Japan of een faillissement van een Europese bank.

merrill

Bank of America Merrill Lynch vroeg hoe beheerders zich zouden positioneren voor een Trump-overwinning. Het populairste antwoord was: long volatiliteit, short de Mexicaanse peso en short obligaties. AXA vindt dat een Republikein in het Witte Huis de markt op korte termijn zou dooreenschudden maar dit negatieve effect zou op daarna wegebben.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.