België - 10 oktober 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Bank of America: ‘recessie en marktdaling op komst’

In de tweede helft van volgend jaar zal de VS zich in een recessie bevinden en de markten zijn daar totaal niet op voorbereid, zei directeur Amerikaanse aandelen en quantstrategie van Bank of America-Merrill Lynch, Savita Subramanian op zakenzender CNBC.

Subramanian keek naar een hele resem indicatoren, die in het verleden goed waren om een recessie te voorspellen, en ziet weinig goeds. “Als huidige trends, zoals die in de ISM-index bijvoorbeeld, aanhouden zitten we in de tweede helft van 2017 in een recessie. En tegen het huidige marktniveau wordt er geenszins met dit recessierisico rekening gehouden. Ik kan dan ook onvoldoende redenen vinden om bullish te zijn, in tegenstelling tot zovele anderen.”
Zoals u kunt zien hieronder gaat een recessie bijna altijd gepaard met een berenmarkt. Dit betekent dat de aandelenmarkt sinds het vorige hoogtepunt in de markt 20% van zijn waarde verliest. Zowel in 2000 als in 2008 verloor de markt de helft of meer van haar waarde.
recessie

“Het duurt nu al zeven jaar dat centrale bankiers alles uit de kast halen om de vraag te ondertsteunen. En toch vertraagt de gemiddelde omzetgroei en zien we de vraag zich niet herpakken.” Subramanian ziet de S&P500 op het einde van jaar op 2000 uitkomen, dat is ongeveer 7% onder het huidige niveau. En als haar voorspellingen over de economie uitkomen dan behoort een verdere afzink volgend jaar tot de mogelijkheden.

“Ik ben bang van het feit dat de markt er zo fragiel uitziet. Herinnert u zich wat er is gebeurd in januari? We kregen wat slecht nieuws en nauwelijks enkele dagen later stonden we op 1800 punten. Dat kan vandaag, in de huidige zelfvoldane markt, zomaar opnieuw gebeuren. Er zijn heel wat beleggers in de markt die bij het minste de trekker zullen overhalen en verkopen.”

Toch lichtpunten

Als je toch in de markten moet beleggen dan zijn er twee sectoren waar je zeker moet inzitten, zegt Subramanian, namelijk gezondheidszorg en technologie. “Beide zijn relatief bekeken vrij goedkoop. Gezondheidszorg heeft het recent zwaar te verduren gekregen door Hillary Clinton en de vrees dat de fusie- en overnamegolf voorbij is. Deze sector noteert nu op het laagste niveau dat ik ooit heb gezien terwijl het toch een mooie groei kan voorleggen. Veel bedrijven hebben de laatste weken op omzet- of winstvlak in positieve zin verrast.”

Bron: CNBC

 

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.