Nederland - 4 juli 2019 - Centrale banken

Obligatiemarkt reageert op nieuwe ECB-kandidaat

door RAJA SPEET

Rentes op staatsobligaties daalden op woensdag over de gehele breedte. Volgens marktkenners is het een reactie op de waarschijnlijke nieuwe kandidaat die het stokje van Mario Draghi bij de ECB over zal nemen.

De rente op Amerikaanse tienjaarsrente daalde onder de 2 procent, naar 1,952. Het laagste niveau sinds 8 november 2016. In Europa daalden rentes ook. Bijvoorbeeld in Duitsland, waar de tienjaarsrente met 2 basispunten daalde naar -0,39 procent. In Italië daalde de tienjaarsrente zelfs met 26 basispunten naar 1,6 procent. Dalende rentes betekenen hogere obligatieprijzen.

Volgens Tom di Galoma, topmanager bij Seaport Global Securities, zijn de gedaalde rentes het gevolg van een mogelijke verandering binnen centrale banken. Hij zei:

Obligatieprijzen noteren hoger op het nieuws dat Christine Lagarde is genomineerd tot voorzitter van de ECB. Ook speelt mee dat Trump twee nieuwe leden in het Fed-bestuur wil benoemen, die voorstander zijn van soepel monetair beleid.

In de toekomst soepeler beleid?

Momenteel is Christine Lagarde voorzitster van het Internationale Monetaire Fonds (IMF). De topvrouw heeft alleen niet veel ervaring met monetair beleid. En daarom geloven marktkenners, zoals di Galoma, dat ze een soepel monetair beleid zal voeren. Net zoals Draghi dat nu doet.

Bij de Amerikaanse centrale bank zal het bestuur ook veranderen. Tenminste als het aan Trump ligt. Hij nomineerde Judy Shelton en Christopher Waller voor een functie in het bestuur van de Fed.

Shelton is een wijdbekende criticus van het beleid van de Fed. Momenteel bouwt de Fed nog de balans af en het verhoogde de rente het laatste jaar. Waller zit in het bestuur van de Federal Reserve Bank of St. Louis. Beide kandidaten hebben de voorkeur voor een soepeler monetair beleid.

Aantal nieuw banen in V.S. voldoet niet aan verwachting

Ook reageerde de obligatiemarkt op belangrijke economische data. Het aantal nieuwe banen in de private sector in de Verenigde Staten in mei kwam uit op 102.000. Er werd door economen gehoopt op 140.000.

Het huidige cijfer voldoet dus niet aan de verwachtingen. Dat kan weer effect hebben op het beleid van de Amerikaanse centrale bank, die op basis van zwakke economische resultaten de rente kan verlagen.

Bron: MarketWatch

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.