Europa - 9 september 2019 - Aandelen

Financials smaakmakers in groene AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen.

De AEX daalde 0,3 procent naar 568,13 punten.

Dit ondanks dat de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin op Fox zei dat de VS en China goede stappen zetten. Daarbij toont Beijing volgens de minister zijn goede wil.

Amerika en China bereiden een bijeenkomst in oktober voor in Washington in een poging tot een handelsakkoord te komen.

De markt kon maandag ook reageren op exportcijfers uit China en Duitsland.

Zondag bleek de Chinese export met een procent gedaald, terwijl de import zelfs met 5,6 procent terugliep, gerekend in dollars. Daarmee was de importkrimp minder sterk dan voorzien, terwijl economen voor de export op een stijging hadden gerekend.

De daling met 5,6 procent is volgens analist Naeem Aslam van Think Markets volledig op het conto van de handelsoorlog tussen de VS en China te schrijven.

Overigens steeg de export in yuan wel.

De Duitse export veerde in juli ook op, met een stijging van krap vier procent na een daling van 8 procent in juni.

Toch noemde econoom Carsten Brzeski van ING dit niet meer dan een waterig zonnetje. “Wat de Duitse export momenteel het meeste raakt is niet de directe impact van het Amerikaans-Chinese handelsconflict, maar de onzekerheid, die zich wereldwijd verspreidt en verlammend werkt voor veel Europese economieën”, meent Brzeski.

De productie in de Nederlandse industrie daalde in juli met 0,2 procent, hetgeen flink minder was dan de krimp in de voorgaande maanden. De Britse industrie wist in juli licht te herstellen en de economische groei ook, wanneer gemeten op maandbasis.

Veel beter dan verwachte cijfers, oordeelde marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets dan ook, en dit hielp het Britse pond licht te stijgen ten opzichte van de euro en de dollar.

Toch gaat maandag meer aandacht uit naar de laatste Brexit ontwikkelingen, aldus Aslam. Vandaag stemt het Britse Lagerhuis opnieuw over vervroegde verkiezingen, maar de kans is klein dat er nu wel een twee derde meerderheid komt, aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.

“De oppositie vertrouwt Johnson niet omdat hij teveel rare trucjes toepast. Men wil eerst de zekerheid dat de no-deal Brexit wet die vorige week werd aangenomen, ook echt van kracht wordt.” Dat gebeurt vermoedelijk maandag.

De wet verplicht premier Boris Johnson om uitstel te vragen aan de Europese Unie, iets waar hij geen voorstander van is. Daarom zou de Britse regering er voor kunnen kiezen om formeel weliswaar om uitstel te vragen, maar tegelijkertijd duidelijk te maken aan Brussel dat het dat niet wil. Een andere optie is om een gewillig EU-land zijn veto te laten uitspreken voor een verlenging. Het risico van een no-deal Brexit is daarmee niet geweken, volgens Koopman.

De euro/dollar handelde maandag op 1,1057, in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later deze week.

Olie werd ruim 2 procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX was ABN AMRO koploper met een koerswinst van 4,5 procent. Morgan Stanley zette het aandeel op de kooplijst, hoewel het koersdoel wel werd verlaagd naar 20,00 euro. De kapitaalbuffer van ABN AMRO wordt over het hoofd gezien, benadrukte Morgan Stanley.

Verder won ASR 3,1 procent. Net als ABN AMRO profiteerde de verzekeraar van een positief analistenrapport. Kepler Cheuvreux verhoogde het advies van Reduceren naar Houden. Daarbij werd het koersdoel opwaarts bijgesteld van 31,00 naar 32,30 euro. Kepler meent dat de huidige waardering van de verzekeraar aantrekkelijker is geworden.

Ook de andere financials deden het goed in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later deze week, met bijvoorbeeld 2,8 procent koerswinst voor ING en 2,2 procent voor Aegon.

ArcelorMittal werd 2,8 procent duurder.

Daarentegen daalden Galapagos en Takeaway.com 3,0 en 3,1 procent.

AMG en Basic-Fit waren de koplopers in de AMX met winsten van 2,9 en 3,9 procent.

Air France-KLM werd bijna 10 procent goedkoper.  Air France-KLM wees er bij de vervoerscijfers over augustus op dat het aantal boekingen zwakker was dan voorzien vanwege het verslechterde macro-economische klimaat. Analist Mark Simpson van Goodbody Stockbrokers denkt dat analisten hun ramingen na deze mededeling van de maatschappij neerwaarts zullen gaan bijstellen. Verder zou Air France kijken naar een overname van Aigle Azur.

Bij de kleinere fondsen deden Accell en Kiadis het goed met winsten van 4,6 en 3,5 procent.

Pharming leverde daarentegen 3,4 procent in en Accsys 4,2 procent.

Het lokaal genoteerde AND International werd 13,3 procent duurder, bij relatief hoge volumes.

Tussenstanden Wall Street

In de VS noteerden de aandelenmarkten in het groen. De winst bedroegen 0,2 tot 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.