Europa - 28 augustus 2020 - Aandelen

Financials in trek op lager Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdag licht lager, maar financials vonden juist de weg omhoog. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,4 procent op 560,16 punten.

Investmentmanager Simon Wiersma van ING merkte op dat beleggers weinig steun vinden in de woorden van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve op donderdag.

De Fed streeft niet langer naar een inflatieniveau van precies 2 procent, maar kiest als nieuw strategische doel een “gemiddelde inflatie” van 2 procent tijdens een economische cyclus, en de centrale bank zet verder in op een sterke arbeidsmarkt, maakte voorzitter Powell bekend.

Volgens Powell wordt het behouden van een sterke arbeidsmarkt een van de belangrijkste pijlers van de centrale bank. In het verleden betekende een robuuste arbeidsmarkt dat er ook een hogere inflatie op de loer lag, door met name loonkosteninflatie, en dat was voor de Fed vaak reden om de beleidsteugels strakker te trekken en de rente te verhogen.

In de praktijk zal de aanpassing van het beleid er toe leiden dat de rente nog langer erg laag zal blijven. De nieuwe strategie van de Fed betekent volgens analist Ranko Berich van Monex Europe zelfs een aardverschuiving in het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank.

“Wat Powell feitelijk enkel vertelde, is dat de Fed een economisch herstel niet in de weg zal zitten”, aldus strateeg Keith Lerner van SunTrust Advisory Services. Beleggers wisten niet hoe zij moesten reageren op de woorden van Powell. Aanvankelijk stegen de goudprijzen, maar zakten later in, net als de rentes op de obligatiemarkten. “Uiteindelijk zullen de markten zich herpositioneren op de verwachting dat de rentes nog lange tijd laag blijven”, aldus Lerner.

Vanochtend noteerde het muntpaar euro/dollar op 1,1853. Hiermee noteert de euro dicht tegen zijn top van ongeveer 1,1900, neergezet begin vorige week. Een sterke euro ondermijnt het concurrentievermogen- en de winstgevendheid van Europese multinationals.

De olieprijzen koersten 0,4 procent lager, hoewel één van de sterkste orkanen in jaren nabij het centrum van de raffinage-industrie aan land kwam en een groot deel van de olie- en gasproductie in de Golf van Mexico stillegde.

“De reactie van de olieprijzen op de orkaan en de meest recente voorraden data van de Amerikaanse EIA was opmerkelijk koel”, merkte analist Eugen Weinberg van Commerzbank op.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen waren het de financiële waarden die in de lift zaten. Verzekeraar ABN AMRO won 3,1 procent. ING en Aegon klommen daarnaast tot 2,5 procent.

Voor de verandering voerden technologie-aandelen de dalers aan. Prosus, ASML en Adyen verloren 0,9 tot 2,0 procent. Just Eat Takeaway.com leverde 2,4 procent in.

In de AMX ging Eurocommercial Properties fier aan kop met maar liefst 13,4 procent. Het vastgoedfonds rapporteerde cijfers die met instemming werden onthaald. De cijfers waren volgens JPMorgan beter dan verwacht. OCI noteerde daarentegen onderaan met een verlies van 3,0 procent. Het aandeel leverde donderdag al waarde in na cijfers.

Onder de kleinere aandelen won Vivoryon 10,0 procent. Het Duitse Vivoryon Therapeutics is van plan zijn statutaire zetel naar Amsterdam te verplaatsen, waarmee het biotechbedrijf een naamloze vennootschap naar Nederlands recht wordt. Alfen won opnieuw 7,3 procent, nadat het aandeel woensdag al 24 procent steeg na cijfers.

Sif Holding verloor juist 3,7 procent na cijfers. Sif zag in de eerste helft van 2020 de productie dalen, maar wist de bijdrage wel op te voeren. ING bleek vooral te spreken over de EBITDA en de kaspositie. “Het is positief dat Sif een hoger EBITDA resultaat boekte in het tweede kwartaal, waardoor de kans groter wordt dat Sif de outlook kan halen”, aldus ING.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.