Nederland - 3 augustus 2022 - Aandelen
door STIJN

Fed’s James Bullard gelooft in een ‘soft landing’

Voorzitter van de Federal Reserve in St. Louis James Bullard is er van overtuigd dat de Amerikaanse centrale bank nog altijd in staat is om een recessie te vermijden en een ‘soft landing’ te realiseren. Zelfs in geval de centrale bank de rentes gaat moeten blijven verhogen gezien de inflatie maar niet wil afkoelen.

Bijna iedereen vreest dat de Federal Reserve een recessie gaat veroorzaken door hun agressief rentebeleid. Maar St. Louis Fed-voorzitter James Bullard heeft er vertrouwen in dat het zo een vaart niet zal lopen. Ondanks het feit dat de rentes moeten blijven stijgen om de inflatie af te koelen, verwacht hij toch een ‘soft landing’ en geen recessie.

I think that inflation has come in hotter than what I would have expected during the second quarter. Now that that has happened, I think we’re going to have to go a little bit higher than what I said before.

Bullard verwacht dat de rente naar 3,75 – 4 procent zal stijgen tegen eind dit jaar, momenteel staat de rente op 2,25 – 2,5 procent. Met andere woorden, er zullen nog wel wat ‘rate hikes’ volgen. Ondanks de vooruitzichten, verwacht Bullard alsnog een goede afloop in tegenstelling tot vele economen. De consensus is dat er uiteindelijk wel een recessie zal komen dit jaar of volgend jaar.

Meer middelen

Hij vergeleek de huidige situatie van de Fed met de problemen waar centrale banken in de jaren zeventig en begin jaren tachtig mee te maken hadden. De inflatie bevindt zich nu op het hoogste punt sinds 1981. Bullard denkt niet dat de Fed vandaag de dag de economie niet in een recessie hoeft te slepen zoals toenmalig voorzitter Paul Volcker dat deed in het begin van de jaren tachtig.

Modern central banks have more credibility than their counterparts in the 1970s. Because of this … the Fed and the [European Central Bank] may be able to disinflate in an orderly manner and achieve a relatively soft landing.

Maar hij ontkent niet dat er risico’s zijn. Veel zal afhangen van de geloofwaardigheid van de Amerikaanse centrale bank en de snelheid waarmee de inflatie afkoelt. In geval er toch tegenslagen zijn, neemt de kans op een recessie toe, aldus Bullard. Het worden dus spannende tijden de komende maanden. Mocht een recessie uitblijven, dan kunnen de markten gerust herstellen.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Modes Rodríguez – FlickrCC BY-ND-NC 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.