Nederland - 7 mei 2022 - crypto
door VINCE

Fantom drama: doe dit absoluut nooit in crypto!

De afgelopen dagen is de koers van Fantom (FTM) flink gekelderd. De hele cryptomarkt is natuurlijk in mineur. Voor de Fantom blockchain komt daar alleen nog een schepje bovenop. Slechts één wallet heeft het hele ecosysteem keihard laten kelderen, met daarbij een goede les voor iedereen die in crypto actief is.

Eind april daalde de koers van FTM zo’n 30%, zoals te zien is op de grafiek van Coingecko.

De marktwaarde van FTM bedraagt momenteel zo’n 1.85 miljard dollar.

Eén wallet laat het hele Fantom ecosysteem crashen!

De oorzaak van de daling komt vanuit slechts 1 wallet, en dat is deze:

De eigenaar van deze wallet gaat onder de naam ‘Roosh’ en hij heeft het op zijn zachtst gezegd niet makkelijk voor zichzelf gemaakt. Om te beginnen heeft hij namelijk $50 miljoen (dat eerst $90 miljoen was) aan FTM-tokens in de gedecentraliseerde bank ‘SCREAM’ gestort, om hiertegen te gaan lenen.

Het geleende vermogen heeft hij vervolgens gestopt in een enorme hoeveelheid aan SOLID en DEUS tokens, die hij heeft vastgezet tot en met 2026. Met deze zet int Roosh inkomsten uit de applicaties achter deze tokens en is hij volledig illiquide geworden.

Het grote probleem zit hem nu in de illiquiditeit. Roosh kan z”n SOLID en DEUS tokens niet omzetten naar cash en daardoor geen cent van zijn lening terugbetalen.

Te lage health factor

Op de eerdergenoemde lening, die hij heeft bij SCREAM met $50 miljoen aan FTM-onderpand, zat na een marktdump een health factor van slechts 1.02! Deze health factor is de verhouding tussen de waarde van het onderpand en de uitstaande lening.

Het is een heel belangrijk cijfer voor wie leent in DeFi, want het geeft aan wanneer de decentrale bank van SCREAM het onderpand zal liquideren in de markt om vervolgens met het opgehaalde geld de lening af te lossen. Deze liquidaties verlopen automatisch, gezien SCREAM uit softwarecode (smart contracts) bestaat op de blockchain.

Wanneer de health factor rond de 1.00 ligt, betekent dit dus eigenlijk dat de koers en liquidatieprijs bijna gelijk liggen. Met de volatiliteit in crypto is het dan quasi zeker dat je geliquideerd gaat worden, mits je de lening niet (deels terugbetaald) of meer onderpand in de bank stopt.

Door de eerste daling van FTM is maar liefst $11 miljoen van zijn onderpand al geliquideerd. Deze verkopen hebben er eigenhandig voor gezorgd dat Fantom een stuk harder daalde in de markt.

Nu lijkt de kust wel weer veilig, want Roosh heeft leningen gekregen van andere grote spelers binnen het Fantom systeem. Vrijdagavond werd bijvoorbeeld 96 miljoen FTM naar zijn wallet gestuurd.

Drie tips voor lenen in DeFi

Het voorbeeld van Roosh is een zeer duidelijk voorbeeld van de risico’s aan het lenen in DeFi. Neem hieruit dus de juiste lessen mee!

Ten eerste moet je lening altijd liquide blijven, omdat je zo altijd een stuk kan aflossen of onderpand bijleggen wanneer de waarde van je onderpand omlaag gaat.

Ten tweede is het belangrijk om een conservatieve health factor aan te houden. In de video’s hieronder bespreken we dat ook en laten het zien met een voorbeeld. Neem als vuist regel dat je health factor in crypto minimaal een daling van 50% moet kunnen hebben.

Ten derde is het belangrijk dat je lening in lagere risico activa blijft. Een strategie die veel wordt toegepast is stablecoins lenen tegen onderpand zoals FTM of ETH. Deze stablecoins worden vervolgens aan het werk gezet tegen +10% per jaar (zoals we bij de Crypto Yield Farmer doen). Met deze rente kan de lening dan worden afbetaald.

Om een beter beeld te krijgen over hoe je op een veilige manier kunt lenen in DeFi, raden wij onze 2 onderstaande uitlegvideo’s aan om te bekijken:

——–

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.