Nederland - 2 juli 2018 - Emerging Markets

Exmar bedreigt positie SBM Offshore in Brazilie

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) SBM Offshore en het Japanse Modec krijgen wellicht een heel gevoelige klap te verwerken in Brazilië, als het Belgische Exmar erin slaagt om de opdracht voor FPSO Buzios 5 binnen te slepen. Dit stelde analist Martijn den Drijver van NIBC maandag.

Volgens vakblad Upstream Magazine is Exmar dichtbij deze opdracht van Petrobras en wordt er inmiddels exclusief onderhandeld.

Volgens Den Drijver hield eigenlijk niemand er rekening mee dat Exmar er met de opdracht vandoor zou gaan, vooral door het ontbreken van een trackrecord en onvoldoende financiële slagkracht. Mocht Exmar Petrobras echter weten te overtuigen dan pleegt de Belgische onderneming “een grote coup” die zowel Modec als SBM Offshore flink raakt.

Tot op heden was de Braziliaanse markt voor FPSO feitelijk het exclusieve jachtterrein voor Modec en SBM Offshore met af en toe een contract voor een kleine FPSO voor BW Offshore, aldus Den Drijver. Als Exmar de Buzios 5 binnenhaalt en goed aflevert, dan zal de onderneming ook bij andere aanbestedingen willen meedingen, zowel in Brazilië als daarbuiten, denkt de analist. “Dat is duidelijk geen goed nieuws voor SBM Offshore.” Ook omdat dit volgens Den Drijver de noodzaak bij Petrobras weghaalt om aan te dringen op een afronding van de smeergeldaffaire waarin SBM Offshore betrokken is. Momenteel mogen de Schiedammers daardoor niet meedingen op aanbestedingen van Petrobras, terwijl de oliemaatschappij niet louter afhankelijk wil zijn van Modec.

Ondanks de mogelijke toetreding van Exmar blijft Den Drijver positief over SBM Offshore. De markt voor FPSO’s verbetert namelijk en er zijn meerdere projecten waarin SBM betrokken is en die de resultaten van de tak Turnkey flink kunnen doen verbeteren. En ook als er op middellange termijn drie partijen actief zijn in de Braziliaanse markt voor FPSO’s, denkt de analist dat SBM nog altijd een deel voor zich zal weten op te eisen.

Op een rode beurs daalde het aandeel SBM Offshore maandag 2,3 procent. Exmar won juist 1,3 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel