Nederland - 9 september 2022 - Energie

Europese energiemarkt vreest liquiditeitscrisis van 1,5 biljoen dollar

door SVEN VAN GASSE

De huidige energiecrisis zal waarschijnlijk de geschiedenisboeken ingaan als één van de grootste crises in de laatste jaren. Traders die handelen in energiederivaten gaan nu gebukt onder de margin calls ter waarde van 1,5 biljoen dollar, volgens het Noorweegse Equinor ASA. Finland heeft zelfs gewaarschuwd voor een Lehman Brothers-moment nu energiebedrijven met plotselinge kastekorten worden geconfronteerd.

Veel bedrijven in de energiemarkt moeten posities verzekeren door te traden. Om efficiënt te verzekeren wordt met geleend geld gehandeld. Alleen in tijden van scherpe koersbewegingen kan dat nefaste gevolgen hebben. Energieprijzen zijn bijzonder hard gestegen. Veel bedrijven staan nu op het punt om hun posities gedwongen te moeten sluiten. Ook wel een margin call genoemd.

Wanneer een bedrijf een margin call krijgt moet deze meer onderpand leveren om de handelsposities te behouden. Dat dwingt nutsbedrijven om kredietlijnen ter waarde van miljarden euro’s aan te gaan, terwijl de stijgende rentetarieven de kosten opdrijven.

Steun is nodig

Door het tekort zullen overheden bedrijven moeten steunen, om faillissementen en wellicht een domin0-effect te voorkomen. Helge Haugane, Enquinor’s gas en energie vice president, stelde:

Steun in de vorm van liquiditeiten zullen nodig zijn.

Het tekort van 1,5 biljoen dollar om margin calls te dekken zou bovendien een conservatieve inschatting zijn.

In Duitsland heeft de overheid al steun uitgekeerd. 7 miljard dollar is gereserveerd voor leningen aan bedrijven die lijden onder de energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Finland en Zweden zette hiervoor al 33 miljard dollar aan de kant.

Nutsbedrijven zien af

De problemen spelen zich vooral af bij de nutsbedrijven, die energie leveren aan consumenten. Deze bedrijven zitten in de knel door de snel gestegen en hoge prijzen van energie en grondstoffen.

Hierdoor zijn de aandelen van deze bedrijven reeds fors gecorrigeerd. Dit kan je bijvoorbeeld zien op de volgende grafiek van het Duitse energiebedrijf Uniper.

In het begin van dit jaar noteerde het aandeel nog boven de €40. Op dit moment bedraagt de aandelenkoers nog een schamele €5. Het bedrijf is dus meer dan 85% van haar waarde verloren.

Wat betekent dit voor energieaandelen?

Waar er verliezers zijn, zijn er ook winnaars. Een van de grootste winnaars van deze crisis zijn de energieproducenten. Deze bedrijven produceren energie en verkopen deze aan de nutsbedrijven. Zij verkopen die dan weer aan consumenten.

Hoe hoger de prijs van energie, hoe meer geld zij kunnen ontvangen van de kopers.

De verwachtingen zijn dat de energieprijzen nog wel een geruime tijd hoog zullen blijven, omdat het krappe aanbod als gevolg van de oorlog in Oekraïne zich waarschijnlijk niet zomaar oplost. Wij zijn dan ook nog steeds zeer bullish op energie producerende bedrijven.

En wij zijn niet alleen in deze visie. Steeds meer bekende beleggers als Warren Buffett en Stanley Druckenmiller storten zich op energieaandelen.

Als jij ook wilt meedoen aan dé traden van het moment, abonneer dan op ons Energy Rapport. Op dit moment kan je profiteren van een gratis proefperiode van dit rapport.

Bron: Bloomberg
Foto: iStock


VIP actie:

Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.