Europa - 17 september 2019 - Aandelen

Europese beurzen verdeeld rond middaguur

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag verdeeld in een markt die terughoudendheid betracht na de aanslagen op de Saoedische olievelden en in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve dat woensdagavond bekend wordt gemaakt. De Duitse ZEW-index liet een positieve verrassing zien.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een daling van 0,2 procent naar 389,40 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,2 procent naar 12.359,60 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,1 procent met een stand van 5.606,38 punten. De Britse FTSE steeg dinsdag 0,2 procent naar 7.337,53 punten.

De Duitse ZEW-index liep sterk op, ofschoon deze nog wel duidelijk onder nul bleef. De index van 22,5 negatief was ook beter dan de verwachte 38,0 negatief. In augustus noteerde de index op 44,1 negatief.

In de Verenigde Staten gaat het dinsdag om twee punten: de industriële productie over augustus en het vertrouwen onder de huizenbouwers over september. De productie stijgt naar verwachting met 0,2 procent op maandbasis tegen een afname met hetzelfde percentage in juli. De capaciteitsbenutting komt naar verwachting uit op 77,6 procent tegen 77,5 procent een maand eerder. De vertrouwensindex blijft in de prognoses staan op 66.

Verder houdt het bestuurslid van de Europese Centrale Bank Benoit Coeuré een toespraak op een conferentie met als centraal thema de toekomst van het monetaire systeem.

Olie noteerde dinsdag lager na de flinke stijging die een reactie waren op de aanvallen met drones op olievelden in Saoedi-Arabië. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,8 procent in het rood op 62,22 dollar, terwijl voor een november-future Brent 68,92 dollar werd betaald, een daling van 0,1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1012. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0992 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1003 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Kinnevik heeft een belang van 5,2 procent in Zalando verkocht voor 558 miljoen euro. Kinnevik verkocht het belang via een zogeheten versnelde bookbuildprocedure. Na de verkoop heeft Kinnevik nog altijd een belang van 25,8 procent in Zalando. Op deze stukken geldt een lock-up van zes maanden. De koers van het aandeel Zalando noteerde dinsdag een verlies van 9,4 procent.

De nutrition-divisie van Dupont zou goed passen bij DSM. Dit stelden verschillende analisten. Maandag schreef persbureau Bloomberg dat DSM een bod zou overwegen. De koers van het aandeel DSM noteerde dinsdag 1,3 procent lager.

De Europese Commissie is uiteindelijk akkoord met de overname door E.ON van Innogy, maar stelde wel de nodige voorwaarden. E.ON heeft om goedkeuring te krijgen voorgesteld om bepaalde activiteiten in Duitsland, Hongarije en Tsjechië te verkopen. E.ON won dinsdag 0,5 procent.

In Frankfurt verloor nogal wat fondsen meer dan 1,0 procent, zoals BASF waar 2,0 procent van de koers afging en Coverstro dat 2,7 procent daalde. Winst was er weggelegd voor Vonovia met een plus van 1,8 procent en dat daarmee de lijst van stijgers aanvoerde.

In Parijs viel ook het aandeel van stevige dalers op. Eramet verloor 3,7 procent, Plastic Omnium 3,4 procent en TF1 3 procent. De grootste stijger was daar Wordline met een winst van 2,1 procent.

In Londen waren de minnen in de meerderheid ,met Carnival als grootste daler. De koers van het aandeel zakte 3,4 procent. AstraZeneca was de grootste plus met een stijging van 1,9 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het rood.

De Dow Jones index daalde maandag 0,5 procent naar 27.076,82 punten, de breder samengestelde S&P 500 index verloor 0,3 procent op 2.997,96 punten en techbeurs Nasdaq werd 0,3 procent goedkoper op 8.153,54 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel