België - 2 november 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Euronav krijgt klappen

Euronav bevindt zich in de hoek waar de klappen vallen. De lage tarieven voor olietransport over zee speelt het bedrijf flink parten. Er lijkt niet meteen veel beterschap op komst.

Euronav krijgt vandaag een oplawaai van 8,5% waardoor het aandeel sinds begin dit jaar bijna de helft van zijn waarde verloor. Beleggers lijken ervan uit te gaan dat het aandeel de komende maanden ‘dead money’ zal zijn. De vrachttarieven liggen immers zeer laag en dat zal ongetwijfeld op de cijfers voor het vierde kwartaal wegen.

Zeker aangezien Euronav meer dan de helft van de tarieven voor de VLCC’s (zeer grote tankers) en de kleinere Suezmax-schepen voor het lopende kwartaal heeft vastgelegd tegen die lage voorwaarden. Hogere vrachttarieven, die zeker mogelijk zijn nu de winter voor de deur staat, zullen dus niet volledig doorsijpelen in de boeken van Euronav.

De groep wil bovendien van de lagere prijzen van tankers gebruik maken om schepen te kopen. Vandaag kocht het alvast het deel van de VLCC Eddie dat het nog niet in handen had voor $37 miljoen in cash. Extra aankopen zullen heel wat middelen opslorpen en daardoor zou het dividend onder druk kunnen komen te liggen.

euronav

Het kan bovendien ook zijn dat de cijfers voor het derde kwartaal, die maandag op 31 oktober werden gepubliceerd, nog voor een zure oprisping hebben gezorgd. Al deze elementen samen hebben de koers alvast tot het laagste niveau sinds eind 2013 gebracht. En nog lijkt een bodem niet direct in zicht.

Kwartaalcijfers

We maken van de gelegenheid gebruik om nog eens terug te blikken op de cijfers voor Q3. Zoals kon worden verwacht, waren die niet om over naar huis te schrijven. Er bleef nog een winstje over van $72k terwijl in dezelfde periode een jaar eerder nog een stevige winst van $72,2 miljoen winst werd geboekt. De vrachttarieven lagen zwaar onder druk omwille van een overaanbod aan tankers en de zwakke marktomstandigheden. In de zomermaanden is er trouwens altijd wel een dip omdat er minder olie wordt verbruikt in het noorderlijk halfrond.

Het cyclische Euronav verwacht bovendien dat er de komende kwartalen niet direct een herstel van de prijzen zit aan te komen. Daarvoor zijn nog altijd te veel schepen in vaart. Vanaf midden 2017 zou het aanbod toch moeten verminderen. Dit zou een gunstig effect op de vrachttarieven kunnen hebben, zeker aangezien we niet verwachten dat de wereldwijde vraag naar olie een dip zal kennen.

We wachten bij BeursBrink nog wat af maar bij een verdere koersdaling begint Euronav toch stilaan aantrekkelijk geprijsd te worden ondanks de aanhoudende moeilijke marktomstandigheden. Van zodra wij van mening veranderen en het aandeel in de portefeuille opnemen, zullen we onze abonnees daarvan direct op de hoogte brengen.


            
Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.