Fysieke bedrijven publiceren allerlei rapporten om hun prestatie over een bepaalde periode bekend te maken. Bij het decentrale netwerk Ethereum is er echter formeel niemand die dit doet. Daarom heeft de crypto analist Ben Giove bij Bankless deze taak zelf uitgevoerd. De prestaties van Ethereum’s protocol over het derde kwartaal die we terugzien in zijn rapport, behandelen we in dit artikel met behulp van 4 grafieken.
De prestaties van de Ethereum blockchain zijn opgedeeld in 4 onderdelen: netwerkinkomsten, het ETH-inflatiepercentage, het gemiddelde aantal dagelijks actieve adressen en het aantal ETH dat is gestaked. Deze indicatoren zijn gemeten over het derde kwartaal van 2022, ten opzichte van het derde kwartaal in 2021.
De netwerkopbrengst meet de dollarwaarde van de totale transactiekosten die tijdens het kwartaal door gebruikers zijn betaald.
Deze netwerkinkomsten van Ethereum waren in het derde kwartaal van 2021 maar liefst $1,96 miljard. Dit is een stuk minder geworden. Het is namelijk gedaald met -86% naar een bedrag van $274.12 miljoen:
Deze daling van het nettoresultaat kan worden toegeschreven aan een daling van de on-chain activiteit als gevolg van een bredere zwakte op de markten. De onzekerheid op de markt leidde ertoe dat de vraag om in speculatie te handelen en een hefboomwerking aan te nemen aanzienlijk verminderde.
Een heel ander beeld dan het jaar ervoor waarin enorme opbrengsten werden behaald temidden van de destijdse stierenmarkt.
Deze statistiek meet de groei van het aanbod van Ether tijdens het kwartaal. Zie hieronder de groei ervan in de afgelopen 3 jaar:
T.o.v. een jaar geleden is deze inflatie +7,7% gestegen, namelijk van 0,79% naar 0,85%.
De stijging van de inflatie is waarschijnlijk te wijten aan de verminderde vraag naar blockspace. Omdat gebruikers minder transacties afhandelden, werd er ook minder ETH ‘verbrand’ (permanent verwijderd uit de circulerende voorraad).
Dit meet het gemiddelde aantal unieke wallet adressen dat actief was op het netwerk voor iedere dag in het kwartaal.
Hoewel de algemene speculatieve activiteit afnam, kan deze hobbel in DAA waarschijnlijk worden toegeschreven aan lagere gaskosten. Omdat de transactiekosten samenvielen met de vraag naar blockspace, vergrootte dit de mogelijkheid voor nieuwe individuen, contracten en/of bots om transacties uit te voeren op Ethereum.
Deze indicator houdt de hoeveelheid ETH bij die op Ethereum’s Beacon Chain is gestaked.
Staken betekent het inzetten van een cryptomunt (de munt of token van de desbetreffende blockchain), zodat je van de blockchain het recht krijgt om het netwerk te faciliteren. Zoals het doorvoeren van transacties. In ruil hiervoor krijg je als ‘staker’ opbrengsten uit inflatie van de cryptomunt.
Deze hoeveelheid maakte bijna een verdubbeling in het afgelopen jaar:
Het steeg namelijk van 7,81 miljoen ETH naar 14,08 miljoen ETH, dat een toename van +80,2% betekent.
Deze staking toename was te wijten aan het anticiperen op ‘The Merge‘, waarbij Ethereum’s mechanisme voor onderhoud en beveiliging veranderde van proof of work naar proof of stake. Daarnaast werd de toename ook gevoerd door de acceptatie van liquide stakingsdiensten, waardoor gebruikers stakingsbeloningen konden verdienen terwijl hun ETH-bezit liquide bleef.
——
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.