Europa - 3 juni 2020 - Aandelen

ECB verhoogt mogelijk PEPP opkopen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal donderdag vermoedelijk zijn Pandemic Emergency Purchase Programme, beter bekend als PEPP, verhogen, maar de kans dat dit gepaard gaat met een verlaging van de rente is niet zo groot. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

Uit de recent gepubliceerde notulen van de laatste vergadering van de ECB werd al duidelijk dat de centraal bankiers bereid zijn PEPP te verhogen als de economie in de eurozone hierom vraagt. Marktstrateeg Frederik Ducroze van Pictet Wealth Management voorspelt een verhoging van het opkoopprogramma met 500 miljard euro naar 1,25 biljoen euro en een verlenging van de looptijd tot en met september 2021. Het huidige programma loopt tot zeker eind dit jaar.

Ook Société Générale sluit niet uit dat de ECB donderdag het opkoopprogramma, dat bedoeld is om de coronacrisis het hoofd te bieden, verhoogt. Maar econoom Anatoli Annenkov kijkt al verder en stelt dat wanneer de economische outlook helderder wordt, de ECB juist zijn standaard opkoopprogramma, het Asset Purchase Programme, moet verhogen.

De econoom van de Franse bank denkt verder dat het PEPP steunprogramma tegen eind 2020 zal worden verlengd.

UBS verwacht donderdag geen verhoging van het PEPP of andere nieuwe maatregelen, maar vindt wel dat de ECB snel meer duidelijkheid moet geven over het herinvesteringsbeleid van het opkoopprogramma. Het kan ook zijn dat de centrale bank dit uitstelt tot juli, net als het verhogen van het PEPP. Verder verwacht econoom Reinhard Cluse van de Zwitserse bank dat donderdag vooral de recente uitspraak van het Duitse hof aan bod komt, net als het EU-noodfonds. De ECB hamert al langer op overheidssteun en hervormingen door de overheden binnen de eurozone, omdat de centrale bank niet alleen de kar kan trekken.

UBS kijkt ook uit naar de nieuwe economische ramingen van de ECB en dat geldt ook voor de economen van BK Asset Management. Als de outlook erg negatief blijkt, zet dit de euro onder druk, denkt econoom Boris Schlossberg van BK Asset Management.

De ECB maakt donderdag om 13:45 uur het rentebesluit bekend. De belangrijkste rente wordt vermoedelijk gehandhaafd op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent. De depositorente blijft waarschijnlijk op 0,50 procent negatief staan, hoewel Rabobank een verlaging tot 0,60 procent negatief niet uitsluit.

In dat geval duikt de euro/dollar weer onder de 1,11 dollar, voorspelt marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Het valutapaar euro/dollar verhandelde woensdagmiddag op 1,1193.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments