Nederland - 14 september 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

ECB bouwt QE langzamer af

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank gaat zijn opkoopprogramma van staatsleningen volgend jaar nog steeds afbouwen, maar trager dan eerder voorspeld, vanwege zorgen over de sterke euro, terwijl de inflatie laag blijft. Dat stelden economen van ABN AMRO donderdag in een rapport.

ABN AMRO voorspelt dat de ECB vanaf begin volgend jaar het inkoopprogramma zal halveren tot 30 miljard euro per maand, van de huidige 60 miljard euro. In september 2018 zal de centrale bank helemaal stoppen met aandelen inkopen, denken de economen.

Eerder werd nog verwacht dat de centrale bank zijn opkoopprogramma in zes maanden, dus rond juni 2018, zou hebben afgebouwd zou afbouwen, waarna een eerste rentestap zou volgen in september.

Het doel van de ECB is nu om te communiceren dat de inkopen in september 2018 eindigen, maar dat renteverhogingen vervolgens nog een tijdje op zich zullen laten wachten. Het belangrijkste is om de monetaire stimulering af te bouwen zonder dat de financiële condities krapper worden, volgens ABN AMRO.

Economische groei eurozone iets sterker

Intussen stelde de bank zijn groeiramingen voor de eurozone opwaarts bij, van 2,1 naar 2,3 procent voor dit jaar en van 1,8 naar 2,2 procent voor 2018. Aantrekkende investeringen van bedrijven in vaste activa en een verder stijgende consumptie zullen zorgen voor meer binnenlandse vraag, voorspellen de economen.

Daarbij komt dat ABN AMRO geen vertraging van de wereldeconomie meer voorziet in de komende kwartalen, waardoor de exportgroei beter op peil blijft.

Deze factoren zouden moeten opwegen tegen de negatieve druk op de export van de recent duurder geworden euro-munt.

Hoewel de werkloosheid blijft afnemen, verwacht ABN AMRO dat de inflatie laag blijft, op 1,3 procent in 2018, omdat het nog wel even zal duren voor de arbeidsmarkt krap genoeg is om de lonen te laten stijgen.

Fed pas volgend jaar weer in actie

ABN AMRO voorspelt verder dat de Fed zijn rente dit jaar niet meer verhoogt en pas in maart volgend jaar in actie komt. Ook in de VS blijft de inflatiedruk laag, denkt econoom Nick Kounis, die rekent op twee renteverhogingen met 25 basispunten door de Fed in 2018.

De euro stijgt volgens ABN AMRO verder, tot 1,20 dollar eind dit jaar en zelfs 1,30 dollar per eind 2018, door het wegvallen van de monetaire stimulering door de ECB, voorspelt valutaspecialist Georgette Boele.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.