Nederland - 22 mei 2022 - Beursbrink

ECB-lid verwacht eerste renteverhoging deze zomer

door STIJN

De Europese Centrale Bank gaat wellicht deze zomer voor het eerst sinds lange tijd de rentes verhogen. Hoewel nog niets vastligt, is de kans groot dat het toch staat te gebeuren. Het is noodzakelijk om in te grijpen wil de ECB de situatie omtrent de inflatie onder controle krijgen. Ze zullen het voorbeeld volgen van de Bank of England en de Federal Reserve.

Deze zomer gaat het wellicht gebeuren, dan zal de Europese Centrale Bank de rentes verhogen. Dat is alleszins wat de gouverneur van de Duitse centrale bank Joachim Nagel verwacht. De rentes zullen volgens hem verhoogd worden in de maand juli gezien de obligatieaankopen in juni eindigen.

In our very important meeting in March we decided to end our net asset purchases and in the June meeting, dependent on data, we will decide to stop maybe — and I say this because this data are speaking a very convincing language here — that we stop our purchases and afterwards I believe we will see rather soon the first rate hikes.

Renteverhoging

Nagel, die pas in dienst is sinds januari, waarschuwt al enige tijd voor een hoge inflatie en de gevolgen ervan. Hij vindt dat de Europese Centrale Bank veel sneller moet handelen en dat de eerste renteverhoging al had moeten plaatsvinden. Hij zei opgelucht te zijn dat er steeds meer bestuursleden zijn die zijn kant kiezen en ook opteren voor een renteverhoging.

De Amerikaanse centrale bank en de Bank of England zijn reeds gestart met het verhogen van de rentes. In de Verenigde Staten van Amerika is de rente al met 25 en 50 basispunten verhoogd en daar komen wellicht nog meedere ‘rate hikes’ bij. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze dit jaar reeds vier keer verhoogd, toch steeg de inflatie naar 9 procent deze week.

Bronnen: Silvia Amaro & KAren Gilchrist – CNBC

Foto: moerschy – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.