Nederland - 13 januari 2021 - Aandelen

ECB blijft bij groeiprognose ondanks nieuwe lockdowns

door STIJN

De Europese Centrale Bank voorspelde in december vorig jaar dat de Europese economie gaat groeien met 3,9 procent dit jaar. Deze groeiverwachting wijzigt voorlopig niet ondanks veel Europese landen opnieuw in lockdown zijn gegaan of de maatregelen hebben verlengd. Voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde gelooft in de stimulusmaatregelen en verwacht geen negatief effect van de huidige lockdowns.

Het jaar 2020 was een horrorjaar voor de Europese economie. In plaats van te groeien, kromp ze met 7,3 procent door de coronapandemie en de onvermijdelijke lockdowns. Het officiële groeicijfer moet nog worden gepubliceerd maar het zal niet ver van de schatting afliggen.

In december vorig jaar deed Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, een voorspelling van de groei voor dit jaar. Ze verwachtte toen dat de Europese economie dit jaar gaat groeien met 3,9 procent. Je zou denken dat de groeiprognose bijgesteld zou worden vermits veel landen hun lockdown-maatregelen hebben verlengd. Maar niets is minder waar.

I think our last projections in December are still very clearly plausible.

Groeiprognose

Christine Lagarde houdt vast aan de voorspelling van 3,9 procent groei. Een neerwaartse aanpassing van de groeivoorspelling is enkel terecht als landen, zoals Nederland en Duitsland, na maart nog altijd in lockdown moeten gaan om de coronabesmettingen in te dammen.

What would be a concern would be that after the end of March, those member states still need to have lockdown measures.

Hoe langer de lockdowns duren, hoe groter de impact op de Europese economie. De vaccinaties zijn reeds begonnen en men verwacht dat een groot deel van de bevolking gevaccineerd zal zijn tegen juni. Om de financiële problemen op te vangen, besliste de ECB eind vorig jaar om voor 1,85 biljoen euro aan obligaties op te kopen via het omvangrijke PEPP-programma.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.