Europa - 16 december 2021 - Beursbrink

ECB bevestigt stopzetten PEPP in maart

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Na de verrassende renteverhoging van de Bank of England is het rentebesluit van de Europese Centrale Bank meer conform de verwachting. Dit oordeelde valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe net na het rentebesluit van de ECB.

De ECB bevestigde het einde van zijn Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) in maart en “past het Asset Purchase Programme (APP) aan om een ‘cliff-edge’ effect op de Europese obligatiemarkten te voorkomen”, aldus Sammani.

De ECB zal het APP vanaf het tweede kwartaal van 2022 verhogen van de huidige 20 miljard naar 40 miljard euro per maand. In het derde kwartaal gaan de opkopen weer omlaag, naar 30 miljard euro en vanaf oktober 2022 gaat de ECB via het APP maandelijks weer voor 20 miljard euro aan obligaties opkopen.

Aflossingen onder het PEPP worden tot zeker het eind van 2024 geherinvesteerd, meldde de centrale bank.

“Het besluit, hoewel het geen grote verrassingen bevat zoals bij de BoE, stuwde de euro tot het hoogste niveau deze week en ook de Duitse tienjaarsrente ging omhoog”, zag Sammani.

Dat komt volgens de analist omdat de markten van tevoren niet zeker wisten of de ECB al met details zou komen over het inzetten van het APP na de beëindiging van het PEPP, gezien de onzekerheden die zijn ontstaan door de omikronvariant van het coronavirus.

De markten richten zich nu op de persconferentie van ECB-voorzitter Christine Lagarde, die om 14:30 uur begint.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.