Europa - 28 april 2022 - Centrale banken

Druk op ECB neemt toe

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De inflatie in Duitsland is in april verder opgelopen, bleek donderdagmiddag uit voorlopige cijfers en dus neemt de druk op de Europese Centrale Bank toe om in actie te komen en het monetaire beleid te normaliseren. Dit schreef econoom Carsten Brzeski van ING donderdag in een analyse.

De inflatie in Duitsland kwam in april uit op 7,4 procent op jaarbasis, waar 7,2 procent was verwacht en na 7,3 in maart.

“Vooruitblikkend, met de oorlog in Oekraïne en aanhoudende spanningen en opwaartse druk op de energie-, grondstoffen- en voedselprijzen, zal de inflatie in Duitsland de komende maanden verder versnellen”, aldus Brzeski.

Volgens de econoom van ING kan de ECB weinig doen om de inflatie direct omlaag te brengen, “tenzij ze olie, gas of microchips gaat produceren”, maar het is wel moeilijk om een ​​al te ruimhartig beleid te rechtvaardigen.

Het lijkt een uitgemaakte zaak dat de obligatie-opkopen van de centrale bank in juni worden beëindigd, maar “de vraag of de eerste renteverhoging echt in juli of pas in september zal komen, blijft zeer open”, meent Brzeski.

“Alles zal tot de vergadering van juni afhangen van feitelijke gegevens. Tot nu toe zijn er nauwelijks harde data beschikbaar over de op handen zijnde impact van de oorlog in Oekraïne op de economie van de eurozone. Tegen juni zal de ECB een nieuwe reeks prognoses hebben, plus de eerste harde datapunten voor de maanden maart en april”, aldus Brzeski.

Hoe beter deze gegevens zijn, hoe groter de kans op een vroege stijging van de rente en vice versa, aldus de econoom.

De Duitse tienjaarsrente noteert donderdagmiddag 10 basispunten hoger op 0,90 procent. De euro is gedaald tot 1,0500 dollar.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.