Nederland - 18 januari 2022 - Beursbrink

Droneaanval doet olieprijzen stijgen naar hoogste niveau in jaren

door STIJN

Dinsdag gingen de olieprijzen fors hoger na een droneaanval in Abu Dhabi. Zowel de Brent als de WTI crude gingen op een bepaald moment 1,60 procent hoger. De droneaanval was gericht op drie tankwagens op de luchthaven. De aanval doet vrezen voor nieuwe geopolitieke spanningen in de regio die ongetwijfeld een invloed hebben op de oliemarkt.

Olie op het vuur, letterlijk en figuurlijk. Maandag zijn er drie tankwagens ontploft op de luchthaven van Abu Dhabi als gevolg van een gerichte droneaanval. Er brak een groot vuur uit dichtbij de opslagfaciliteiten van oliebedrijf Abu Dhabi National Oil Company. De droneaanval werd opgeeisd door de Houthi’s, een rebellengroepering van sjiitische origine in Jemen.

De Houthi’s zeiden dat ze meer doelwitten zouden kunnen treffen. De Verenigde Arabische Emiraten hebben gereageerd door te zeggen dat ze het recht hebben om te vergelden. Met andere woorden, de geopolitieke spanningen in de regio lopen weer hoog op en dat is duidelijk merkbaar aan de olieprijzen. De Brent en WTI crude gingen dinsdag middag met 1,60 procent hoger.

Hogere prijzen

Analisten verwachten niet dat de rust zal wederkeren op de oliemarkt. Met andere woorden, ze verwachten dat de olieprijzen verder zullen stijgen de komende weken. Craig Erlam, analist bij OANDA, merkt op dat de prijzen 30 procent hoger noteren dan begin december.

Prices are up more than 30% over that time and there still appears to be momentum in the move.

Het momentum op de oliemarkt zal zeker niet snel verstoord kunnen worden als de vraag naar olie blijft toenemen. De analistenvoorspellingen zijn duidelijk, dit jaar zullen verschillende economieën opnieuw op volle toeren gaan draaien als de coronamaatregelen verdwijnen. Het aanbod gaat de vraag dan niet kunnen bijbenen met hogere olieprijzen als gevolg.

Bronnen: Yahoo Finance – CNBC

Foto: TayebMEZAHDIA – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.