Nederland - 29 augustus 2019 - Beursbrink

Zilver maakt onverwachte inhaalbeweging

door STIJN

Edelmetalen doen het goed, zowel goud als zilver zitten in een sterk opwaarts kanaal door de onrust op de markten. Vorige week leek het er nog op dat zilver niet evenredig zou reageren op de koersopstoot van goud, maar daar is vandaag verandering in gekomen. De goud/zilver ratio is met 10 procent gedaald wat doet vermoeden dat zilver zijn inhaalbeweging zal verderzetten.

Een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China, politieke onrust in Italië, een no-deal brexit en noem maar op. Allerlei factoren die een negatieve invloed hebben op de financiële markten en het beurssentiment maar wel flink in de kaarten spelen van goud en zilver.

Goud is al sinds begin juni aan een forse klim bezig terwijl de zilverprijs die maand nog horizontaal bewoog. De bescheiden klim van zilver begon pas in juli maar was nog ondermaats gezien het momentum dat goud had. Sinds eind vorige week is daar echter verandering in gekomen.

Zilver knalt omhoog

Onlangs lazen we dat ABN Amro het vermoeden had dat zilver in de schaduw van goud zou blijven, maar zo ziet het er alleszins niet naar uit. Zilver noteert nu al rond de 18,50 dollar per troy ounce en gezien het koersverloop, kan de prijs dit jaar nog een flink pak hoger. De goud/zilver ratio is nu ook 10,4 procent lager sinds zijn piek in mei en heeft nu een verhouding van 82,75 op 1.

Hoe lager de verhouding bij stijgende goudprijzen, hoe waardevoller zilver is. In 2011 noteerde zilver aan een recordkoers, meer bepaald 47 dollar per troy ounce. Toen teisterde de Europese schuldencrisis en de naweeën van de financiële crisis van 2008 de financiële markten.

Zilver zal meer nodig hebben dan hetgeen zich nu afspeelt op het wereldtoneel om zijn recordkoers te bereiken, maar dat wil daarom niet zeggen dat zilver laag moet blijven noteren. Analisten verwachten dat 20 dollar mogelijk moet zijn, echter verwachten ze dat het enige tijd zal duren.

Bronnen: FX Street

Foto: Tookapic – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.