Nederland - 18 augustus 2022 - Aandelen

Dit advies van Warren Buffett kostte Bill Gates $400 miljard

door SVEN VAN GASSE

Warren Buffett is één van de rijkste mensen ter wereld. In tegenstelling tot de andere rijken heeft Buffett geen nieuw product of dienst uitgevonden om zijn rijkdom te vergaren. Buffett verdiende zijn fortuin met beleggen op de aandelenmarkten. Ondanks zijn enorme successen is ook Buffett niet feilloos en heeft hij fouten gemaakt.

Warren Buffett en Bill Gates zijn reeds 25 jaar goede vrienden. Buffett gaf Gates doorheen de jaren dan ook vaak gevraagd dan wel ongevraagd beleggingsadvies.

Gates had $574 miljard waard kunnen zijn

In 1998 was Microsoft het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Als oprichter had Gates 27% van de aandelen in handen. Indien Gates nooit iets van deze positie had verkocht, zou dit nu meer dan $574 miljard waard zijn.

Maar Gates zijn goede vriend Buffett raadde hem aan om wat aandelen van Microsoft te verkopen. In de plaats daarvan raadde Buffett aan om niet technologische activa te kopen. Dit advies kostte Gates zo’n $400 miljard want nu is hij “slechts” $113 miljard waard.

Belangrijke lessen voor beleggers

Nu zien we hierin een belangrijke boodschap aan beleggers. Zelfs de grootste ter aarde, maken fouten.

Natuurlijk kan je zeggen dat er geen verlies is gemaakt. Er is alleen een (enorme) winst misgelopen. Wellicht was winst maken niet meer het optimale doel van Gates, omdat hij financieel al binnen was. Dan kan je juist gaan spreiden, zodat je minder risico neemt. Het nadeel is dat je potentiële winst afneemt.

In tegenstelling tot het concentreren van je beleggingen. Op die manier behoudt je doorgaans een hogere potentiële winst, met het risico op een stuk groter verlies wanneer de investering de verkeerde kant uitgaat. In 1998 stond immers niet in de sterren geschreven dat Microsoft het succes zou worden van vandaag de dag.

Bron: Twitter
Foto: iStock


VIP actie:

Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.