Europa - 29 augustus 2019 - Aandelen

Diplomatie Beijing zet AEX in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft donderdag de weg omhoog gevonden, na aanvankelijk nog in het rood te zijn geopend, profiterend van Chinese diplomatie.

De AEX won aan het einde van de ochtend 1,1 procent op 554,50 punten.

China kiest niet voor een verdere confrontatie met de Verenigde Staten, bleek donderdag. Het Chinese ministerie van Handel zei donderdag dat het land daar wel de middelen voor heeft, maar riep Washington op de nieuwe importheffingen te laten vallen, omdat geen van de twee landen daarbij gebaat zou zijn. Of de geplande gesprekken in september in Washington doorgaan, is nog onzeker. Beijing vraagt de VS de juiste condities voor deze gesprekken te scheppen.

“Het voorlopig uitstellen van nieuwe heffingen [door China] geeft de aandelenmarkten vandaag in elk geval weer hoop”, meent marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

“Het bericht dat China de heffingen uitstelt heeft ook duidelijk zijn impact op lange rentes”, zag Mevissen.

Boris Johnson lijkt inmiddels “full speed” aan te sturen op een harde Brexit en heeft het parlement buitenspel gezet. Dat zet het Britse pond onder druk, constateerde de analist van Rabobank. “Toch viel de stijging van de euro tegenover het Britse pond eigenlijk nog mee.”

Op macro-economisch vlak bleek vanochtend dat het Duitse werkloosheidscijfer stabiel op 5,0 procent.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone daalde in augustus. De index ging van min 6,6 in juli naar 7,1 negatief deze maand. De indicator blijft daarmee overigens nog boven zijn langetermijngemiddelde van min 10,7.

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft Giuseppe Conte de opdracht gegeven een nieuwe coalitieregering te vormen met de Vijfsterrenbeweging en de centrum-linkse Democratische Partij.

De euro/dollar handelde op 1,1076.

Stijgers en dalers

In de AEX was ArcelorMittal koploper met een koerswinst van 2,8 procent. Positief nieuws over de handelsdeal betekent meestal een zetje in de rug voor de staalgigant.

ASML won 1,9 procent en ING werd 1,7 procent duurder.

IMCD, ASR en Unibail waren de enige dalers. De verliezen bleven echter beperkt tot circa een half procent. Goldman Sachs zette een verkoopadvies op ASR, terwijl het concurrent NN op de kooplijst zette. Kepler Cheuvreux besloot juist om Aegon en NIBC van de kooplijst te halen. NN steeg 1,4 procent, Aegon 0,3 procent, maar NIBC leverde 2,3 procent in.

In de AMX ging OCI 5,0 procent hoger en won Altice 3,3 procent. Vastgoed had het lastig. BAM verloor 0,2 procent en was daarmee de enige daler in de Midkap.

In de AScX ging de aandacht uit naar VolkerWessels, dat na het openen van de boeken 11,5 procent aan beurswaarde zag verdampen. De resultaten verrasten niet volgens ING en zouden normaliter reden zijn voor koerswinst. De bouwer waarschuwde echter voor toegenomen risico’s en onzekerheden, en dat zette druk op het aandeel, aldus ING.

Van Lanschot Kempen werd 3,0 procent duurder.

Het aandeel Ajax won 1,9 procent, nadat een overwinning woensdagavond plaatsing voor de lucratieve Champions League veilig stelde.

Neways en Kardan kwamen met cijfers en leverden respectievelijk 8,7 en 2,4 procent in. Kardan zag het verlies oplopen en heeft nog altijd geen akkoord bereikt met zijn schuldeisers. Neways zag ondanks een omzetgroei de winst teruglopen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.