Nederland - 2 september 2021 - Beursbrink

Analisten verwachten Europese ‘tapering’ in december

door STIJN

Op 9 september komen de bestuursleden van de Europese Centrale Bank samen om de situatie in de eurozone te bekijken. Het monetair beleid en de inflatie zijn twee hoofdonderwerpen die aangesneden zullen worden. Analisten verwachten echter dat de ECB nog geen grote stappen zal nemen op 9 september en verwachten pas een ‘tapering’ in december.

Gaat de Europese Centrale Bank het voorbeeld van de Verenigde Staten van Amerika volgen of gaan ze hun eigen koers varen? Op 9 september komt de ECB samen om te beslissen of ze hun soepel monetair beleid gaan aanpassen of niet. In de Verenigde Staten is er geen twijfel meer, daar zullen de stimuleringsmaatregelen de komende maanden worden teruggeschroefd.

De vraag is of de ECB hetzelfde gaat doen. Volgens analisten hoeven we voorlopig nog geen zware beslissingen te verwachten op 9 september. Ze denken dat een ‘tapering’ pas zal zijn voor december of zelfs pas begin 2022. Gilles Moëc, hoofdeconoom bij AXA, beweert dat de centrale bank extra tijd wil om de situatie beter te kunnen inschatten en geen overhaaste beslissingen te nemen.

My guess is that they will probably do it in December. I think they want to give themselves some time and have new forecasts.

December?

Volgens Chiara Zangarelli, econoom bij Nomura, gaat de Europese Centrale Bank ook willen afwachten hoe de coronapandemie evolueert. Een groot deel van de Europese bevolking is dan wel gevaccineerd, de delta variant lijkt echter toch voor problemen te zorgen binnen de regio.

De enige reden voor de ECB om niet te gaan ‘taperen’ in december, zou het coronavirus kunnen zijn. Mocht er een vierde golf komen, waardoor het economische herstel nog harder vertraagt, dan zouden meer bestuursleden opteren om te wachten met het terugschroeven van het soepele monetaire beleid. Echter lijkt dit volgens analisten en marktkenners geen realistisch scenario.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: Kerstin Herrmann – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.