Nederland - 18 april 2019 - Beursbrink

Deze cijfers baren beleggers in marihuana zorgen

door STIJN

Als we het hebben over de snelst groeiende industrie ter wereld, dan spreken we over de marihuana industrie. Er wordt verwacht dat de verkopen dit jaar zullen toenemen met 38 procent, althans volgens de rapporten van Arcview Market Research en BDS Analytics. Maar die vooruitzichten lijken niet waar te worden gemaakt in Canada, daar daalt de verkoop namelijk.

Canada schreef geschiedenis vorig jaar in oktober door ook recreatieve marihuana te legaliseren. Analisten waren opgetogen en waagden zich aan allerlei voorspellingen voor deze nieuwe industrie. Maar de reële situatie in Canada lijkt toch anders te zijn, de explosieve groei blijft alvast uit.

In oktober vorig jaar werd er voor 32 miljoen dollar aan marihuana verkocht, de maand erna stegen de verkopen naar 39,6 miljoen dollar om vervolgens in december nog door te stijgen naar 41,6 miljoen. Maar in januari dit jaar daalden de verkoopcijfers terug naar 39,7 miljoen dollar.

• October 2018: $32 million
• November 2018: $39.6 million
• December 2018: $41.6 million
• January 2019: $39.7 million

Daling

Een vreemde evolutie voor een industrie waarvan men beweert dat het potentieel ongezien groot is, een daling van 5 procent in januari ten opzichte van de maand ervoor is niet bepaald de trend die analisten in gedachten hadden toen ze hun voorspellingen maakten in oktober vorig jaar.

Waar ligt het probleem precies? Health Canada, het agentschap dat verantwoordelijk is voor licenties en goedkeuringen, heeft een achterstand opgelopen waardoor verschillende marihuana producenten niet in de mogelijkheid zijn om planten te telen en ‘afgewerkte’ producten te verkopen.

Daarenboven is Health Canada ook zeer streng als het aankomt op verpakkingen. Die moeten zodanig veilig en duidelijk zijn, dat het tempo voor het verpakken van marihuana producten te laag ligt. Hierdoor loopt het proces om de producten in de winkels (apotheken) te krijgen vertraging op.

Het goede nieuws is dat deze problemen opgelost kunnen worden, het zal wat tijd in beslag nemen om alles efficiënt te laten draaien waardoor de industrie kan groeien. Maar het is niet de daling in verkoop die er eigenlijk toe doet, maar eerder de bedrijfsresultaten van marihuana bedrijven.

Bronnen: TMF

Foto: Quote Catalog Flickr – CC BY 2.0

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel