Nederland - 20 december 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

De top 10 posities van de beste investeerders ter wereld

Wereldwijd zijn er meer dan 58 000 aandelen beschikbaar op de beurzen. Het kan daarom een hele opgave zijn om hieruit te kiezen. Voor wat inspiratie kan het handig zijn om te kijken welke aandelen grote en bekende beleggers in hun portefeuille hebben.

In dit artikel bespreken we de 10 grootste posities van enkele van de beste beleggers wereldwijd.

#1 Terry Smith

Terry Smith is de oprichter en CEO van Fundsmith, een bekende Britse fondsbeheerder. Hiernaast heeft Smith enkele bestsellers geschreven over beleggen zoals “Investing for Growth”. Het fonds Fundsmith beheert meer dan £26 miljard, wat overeenkomt met meer dan €30 miljard.

De portefeuille van Smith is mooi gediversifieerd, met een focus op technologie en healthcare. De topholding met 8,673% is het technologiebedrijf Microsoft. Deze wordt gevolg door Idexx Laboratories das gespecialiseerd is in producten en diensten voor diergeneeskunde. Enkele andere bekende namen in de portefeuille zijn Meta, Paypal en tabaksproducent Philip Morris met merken als Marlboro en L&M.

#2 Chuck Akre

Chuck Akre is de oprichter en CEO van Akre Capital Management. Akre richtte het bedrijf op in 1989 en heeft op dit moment ongeveer $15 miljard onder beheer. Akre Capital Management concentreert zich op een select aantal bedrijven. Deze bedrijven moeten voldoen aan specifieke normen met betrekking tot het bedrijf zelf, de mensen die het leiden en de discipline die zij aan de dag leggen bij het herinvesteren van de vrije kasstroom.

Akre heeft een grote positie in zowel Mastercard als Visa. Ook is hij een liefhebber van vastgoed. Zijn tweede grootste positie is immers American Tower Corp, wat één van de grootste REITs of vastgoedfondsen is.

#3 Polen Capital

Polen Capital is een wereldwijde vermogensbeheerder die actieve aandelen- en hoogrentende strategieën levert aan een breed scala van klanten. Het bedrijf focust zich op groeibedrijven met een concurrentievoordeel die het potentieel hebben om op lange termijn te outperformen. Polen  Capital heeft ongeveer $63 miljard onder beheer.

De bovenstaande foto is een overzicht van de portefeuille van het Polen Focus Growth Fund. Dit fonds streeft naar groei op lange termijn door de opbouw van een geconcentreerde portefeuille van bedrijven met concurrentievoordeel en duurzame, bovengemiddelde winstgroei.

Het fonds focust zich op Amerikaanse groeibedrijven met sterke resultaten en een groei met dubbele cijfers. De portefeuille is geconcentreerd met ongeveer 25 groeibedrijven. De bedrijven in de portefeuille worden aangehouden voor de lange termijn.

De posities bestaan vooral uit de grootste Amerikaanse technologiebedrijven. De bekendste namen zijn bijvoorbeeld Amazon, Alphabet, Microsoft en Meta.

#4 Smithson

Smithson is het small- en midcap fonds van Terry Smith. Dit fonds investeert in een groep van wereldwijde kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven met een marktwaarde van £500 miljoen tot £15 miljard.

Door het feit dat Smithson in relatief kleine bedrijven investeert, zijn de bedrijven de portefeuille onbekend bij het grote publiek. Smithson probeert op deze manier de “winnaars van de toekomst” uit te kiezen. Het fonds investeert in diverse sectoren.

De grootste positie is Recordati Industria Chimica. Dit is een Italiaanse farmaceutische groep. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt innovatieve producten met een hoge toegevoegde waarde die de levenskwaliteit van mensen verbeteren.

Fever-Tree is dan weer een drankenspecialist. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt premium tonic. Fortinet is tot slot een bedrijf dat gespecialiseerd is in cyberoplossingen.

#5 Torray Fund

Torray Fund is een fonds dat zich specialiseert in value investing. Het fonds investeert in bedrijven met een goedkope waardering. Torray Fund concentreert zich op fundamentele analyse zonder te proberen markttrend te voorspellen of de markt te timen. Om het risico te beperken, investeert het bedrijf in grote bedrijven die over het algemeen een bewezen staat van dienst hebben.

Het fonds beheert $285 miljoen.

De grootste positie is Berkshire Hathaway, het bedrijf van meesterbelegger en één van de grondlegger van value investing Warren Buffett. Hiernaast heeft het fonds ook een grote positie in beleggingsonderneming T Rowe Price.

#6 Jensen Investment Management

Jensen Investment Management richt zich op een select aantal bedrijven. Het bedrijf kiest voor bedrijven die op lange termijn een aanhoudend hoog rendement op het eigen vermogen hebben behaald.

Jensen heeft $11,7 miljard onder beheer.

De bovenstaande foto is een overzicht van de portefeuille van het Jensen Quality Growth fonds. Het fonds investeert in grote bedrijven, die een concurrentieel voordeel bieden. De grootste positie is Pepsico, gevolg door Microsoft en Alphabet.

#7 Lindsell Train

Lindsell Train gelooft dat er inefficiënties bestaan in de waarderingen van bedrijven. Het bedrijf probeert te profiteren van deze inefficiënties. Lindsell Train richt zich op bedrijven die duurzame cash generen en die door andere beleggers ondergewaardeerd zijn.

Het bedrijf richt zich op een beperkt aantal sectoren. Deze sectoren bestaan uit: consumptiegoederen, internet/media/software, financiële diensten en farmaceutische producten.

Het bedrijf baseert zich voor haar beleggingsbeslissingen op de strategie van Warren Buffett. Lindsell Train beheert $27 miljard.

Enkele belangrijke posities zijn AG Barr, Unilever en Mondelez. Deze bedrijven zijn allemaal grote spelers in de markt van consumptiegoederen. Ook drankenspecialisten Heineken en Diageo behoren tot de topholdings van Lindsell Train.

Bron: Twitter
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.