Dat de hydrogen sector in een hogere versnelling schakelt is u wellicht al opgevallen. Vrijwel elke dag worden er nieuwe contracten of samenwerkingen aangekondigd. En de omvang van deze contracten wordt steeds groter en groter.
Dat is eigenlijk heel erg logisch, want de verschillende deelsectoren moeten op elkaar afgestemd zijn. Het ene grote contract, brengt dus een balletje aan het rollen en deze trekken elkaar mee in een opwaartse spiraal.
Neem bijvoorbeeld hydrogen-voertuigen. De geproduceerde hydrogen-voertuigen hebben nood aan meer laadinfrastructuur om te tanken, deze hydrogen moet geproduceerd, opgeslagen en vervoerd worden en ga zo maar door. Allemaal deelsectoren, die door de toenemende vraag in de lift zitten.
Onze analisten van het Hydrogen Rapport krijgen nog regelmatig de bemerking dat de hydrogen revolutie zich ver van ons bed afspeelt. Inderdaad, heel wat grote aankondigingen komen uit de Aziatische regio (China, Zuid-Korea, Japan) waar men een wedloop gestart is om dé hydrogen economie van de wereld te worden.
Toch hoeven we niet naar de andere kant van de wereld te gaan om vast te stellen wat er speelt. Het gebeurt ook letterlijk in onze achtertuin.
Enkele dagen geleden kondigden Nouryon (het vroegere AkzoNobel Specialty Chemicals) en Gasunie aan dat ze hun eind februari voorgestelde plannen zullen herzien. Was er een paar maanden geleden nog sprake van een installatie van 20MW dan ligt er nu een plan op tafel om 60MW groene elektriciteit om te zetten in waterstof.
Na BioMCN dat eerder dit jaar een overeenkomst met Nouryon en Gasunie sloot voor de afname van groene waterstof waarmee het uit CO2 hernieuwbare methanol wil produceren komt nu ook SkyNRG in het verhaal.
Deze aanbieder van duurzame vliegtuigbrandstof zal een productiefaciliteit bouwen in Delfzijl waar het groene waterstof zal mengen met afvalproducten zoals frituurolie om duurzame vliegtuigbrandstof en bio-lpg te produceren. Deze vliegtuigbrandstof zorgt voor 85% minder CO2 uitstoot dan kerosine.
Nouryon en Gasunie zullen begin 2020 een beslissing nemen over de 20MW faciliteit en eind 2020 wordt over een uitbreiding tot 60MW beslist. Als het er komt wordt dit een Nederlands project dat wereldwijde aandacht zal krijgen. Er is immers niet alleen de Noord-Nederlandse industrie die methanol nodig heeft en Schiphol is niet de enige luchthaven in de wereld waar vliegtuigen brandstof bijtanken.
Delfzijl is een perfect voorbeeld van hoe het er momenteel aan toe gaat in de hydrogen sector. Het ene plan zit nog in een studiefase of er wordt al volop over uitbreiding gesproken. Dit maakt de sector zo boeiend en de beleggingsopportuniteiten van een niveau dat we slechts zelden tegenkomen.
Ook met Hydrogen beginnen? Bekijk dan eens onze presentatie over de sector.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.