Macro Value - 4 februari 2023 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

De held op de beurs; welke aandelen nu kopen?

Vorige week schreven we er nog over: we kunnen nog wel even hoger. Want het sentiment is nog steeds bar slecht onder veel beleggers. Terwijl de economische data daar eigenlijk weinig aanleiding voor geeft.

De zachte landing

Deze week leek Jay Powell dat ook te bevestigen. Wat voor de meeste economen nog geen 2 maanden geleden als onmogelijk werd beschouwd, ziet er nu ineens wat realistischer uit:

Het terugbrengen van inflatie door rente te verhogen, zonder daarmee de economie in een ravijn te storten.

Oftewel: de zachte landing.

Bijzonder hoe dat gaat. In december was iedereen het er over eens dat Powell een prutser was. Vandaag is het de held die de inflatie heeft getemd.

Een stijging van…

Op de beurs knallen vooral technologieaandelen hoger. Mag voor vaste lezers van BeursBrink geen verrassing zijn. We schreven immers in december al, dat er heel veel ontslagen zouden gaan vallen in de techsector, dat door Wall Street weer als goed zou worden opgevat. Met stijgende koersen als gevolg.

Dat scenario speelt zich nu ook daadwerkelijk uit en staan technologieaandelen inderdaad fors hoger.

Maar, alles is natuurlijk nog geen koek en ei.

Want hoewel excessieve inflatie inderdaad tijdelijk is gebleken, hebben we nog steeds te maken met hoge inflatie.

Waar liggen nu de kansen op de beurs?

En wat scoort uiteindelijk altijd goed in periodes van hoge inflatie? Grondstoffen, energie en materialen. Precies de drie sectoren die deze week wat zijn achtergebleven.

Dat blijven voor ons kernwaardes in een portefeuille. En dips in deze sector, zijn er om gekocht te worden.

Waar we in december aangaven dat veel tech interessant was, zijn we nu een stuk voorzichtiger. Grote namen zijn al fors opgelopen. En dat betekent niet dat ze niet nog hoger kunnen. Zoals we al vaker hebben geschreven: door ontslagrondes, marge-verbeteringen en optisch lage koersen, kan er in de sector vuurwerk ontstaan.

Maar, veel van deze waarderingen maken ’t voor ons niet echt meer interessant om er op in te spelen.

Wat ons betreft zijn er twee thema’s die binnenkort weer op de agenda bij veel beleggers kunnen staan:

  1. Robotica. Om de looninflatie, vergrijzing in het Westen en krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan.
  2. Alternatieve energie. Omdat we een cyclus hebben gehad waarin ’traditionele’ energie zoals olie- en toeleveranciers een giga rally hebben gehad, maar alternatieve energie zoals Hydrogen of solar, nog niet echt zijn bewogen.

Voor Robotica, hebben we een analist aan het werk gezet die deze sector onderzoekt. Voor Alternatieve Energy, hebben we nu de Hydrogen actie lopen.

— Alles weten over hoe je aandelen koopt? Bekijk het in deze handleiding. —


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Macro Value

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Macro Value

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.