VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 12 augustus 2019 - Beursblik

Damrak start handelsweek in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent. De index sloot vrijdag nog 1,2 procent in het rood op 542,22 punten. Op weekbasis verloor de hoofdindex ruim 2 procent.

Afgelopen week werd het handelssentiment met name beheerst door de escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Volgens het laatste nieuws zou het Witte Huis Amerikaanse bedrijven willen verbieden om zaken te doen met het Chinese Huawei. Dit omdat Beijing het kopen van Amerikaanse landbouwproducten tot nader order heeft opgeschort. Daarnaast suggereerde de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag dat de gesprekken met China die gepland staan voor september geannuleerd kunnen worden.

Verder werd de fix van de referentiekoers voor de Chinese yuan vanochtend vastgesteld op 7,0211, ten opzichte van 7,0136 vrijdag. Hier werd door Aziatische beleggers vanochtend niet heftig op gereageerd.

De yuan daalde afgelopen week voor het eerst sinds de wereldwijde financiële crisis in 2008 voorbij de 7 per dollar, wat het Amerikaanse ministerie van Financiën ertoe bracht China aan te wijzen als valutamanipulator. Een zwakkere valuta maakt de export van een land goedkoper en de regering Trump heeft consequent geklaagd dat een goedkopere yuan China een handelsvoordeel zal geven.

In Azië, waar de Japanse beurs de deuren gesloten hield, bleven de uitslagen vanochtend beperkt, met voornamelijk bescheiden winsten voor de hoofdindices. De grondstofgevoelige beurs in Sydney noteerde wel nipt lager.

De euro steeg afgelopen week 0,3 procent naar 1,1214 dollar. Daarmee reageerde de Europese munt niet op de politieke chaos in Italië, nu de kans op vervroegde verkiezingen is toegenomen.

Wel reageerde de Italiaanse rente. Terwijl in de westerse wereld historisch lage rentes werden aangetikt, steeg de Italiaanse tienjaarsrente vrijdag ruim 18 procent tot 1,82 procent.

Fitch handhaafde net voor het weekend zijn BBB kredietstatus voor Italië, met negatieve outlook. De kredietbeoordelaar waarschuwde voor de oplopende staatsschuld van Rome en de zwakke economische groei.

Beleggers bleven afgelopen week voorsorteren op accommoderende centrale banken. Zo daalde het jaarlijkse rendement op een Nederlandse staatsobligatie met een looptijd van 30 jaar naar 0,50 procent negatief. Het laagste niveau ooit. De bank Nordea verlaagde in Denemarken de rente op langjarige hypotheken zelfs naar nul.

Wall Street blijft zwalken

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 vrijdag 0,7 procent lager. Tijdens het slot van de Europese handel stond er nog een verlies van ongeveer 1,2 procent op de borden.

Analist Peter Cardillo van Spartan Capital Securities noemde de handel vrijdag opnieuw volatiel, “waardoor de sombere vooruitzichten voor de aandelenmarkten intact blijven”, zei hij. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 1,7400 procent. Het rendement piekte eind vorig jaar nog op 3,24 procent, waardoor bijna sprake is van een halvering.

Olie

De prijs voor een vat ruwe olie sloot vrijdag voor de tweede opeenvolgende dag hoger, maar verloor op weekbasis wel 2,2 procent, gevoed door de sterke Amerikaanse schalieproductie en zorgen dat het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China de wereldwijde vraag naar olie verder onder druk zal zetten.

De september-future voor een vat ruwe olie steeg vrijdag 3,7 procent, ofwel 1,96 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 54,50 dollar.

Agenda

Beleggers hebben op macro-economische vlak deze week vooral oog voor groeicijfers uit de eurozone, die woensdag worden vrijgegeven.

Voor Duitsland rekenen analisten op een krimp van 0,1 procent op kwartaalbasis en van 0,3 procent op jaarbasis. Pas bij twee opeenvolgende kwartalen van krimp is officieel sprake van een recessie. Voor Nederland wordt gerekend op een groei van 0,4 procent op kwartaalbasis.

Het Nederlandse cijferseizoen lijkt zijn drukste dagen te hebben gehad. Komende week begint rustig, met cijfers van Kendrion en TKH op dinsdag en Curetis op woensdag. Donderdag is de drukste dag, met de resultaten van NN Group, Aegon en ForFarmers. Shell noteert dan ex-dividend. Vrijdag komt IMCD met halfjaarcijfers.

Vandaag noteert Flow Traders ex-dividend.

Bedrijfsnieuws

NN Group is voornemens om David Knibbe als CEO te benoemen. Dit maakte de verzekeraar maandag voorbeurs bekend. David Knibbe moet de opvolger worden van Lard Friese, die per direct is afgetreden als voorzitter van de raad van bestuur en als CEO. Friese verlaat NN Group voor Aegon. De benoeming van Knibbe moet nog wel goedgekeurd worden door De Nederlandsche Bank. Indien deze akkoord geeft dan zal Knibbe per 1 oktober 2019 benoemd worden.

AMG Advanced Metallurgical Group rondde zijn inkoopprogramma van eigen aandelen af. In totaal kocht het bedrijf onder het inkoopprogramma 2,915,630 aandelen terug tegen een gemiddelde prijs van 19,76 euro per stuk. De totale waarde van het inkoopprogramma kwam daarmee uit op grofweg 72,2 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 0,7 procent tot 2.918,67 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 26.287,44 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent lager op 7.959,14 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.