Nederland - 31 maart 2017 - Aandelen
door DIETER P.

Damrak sluit hoger

De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,2 procent tot 516,54 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,6 procent.

Marktvolgers wezen erop dat vanwege het einde van de maand en het kwartaal handelaars posities kunnen gaan verschuiven waardoor bewegingen mogelijk worden uitvergroot. “Het is wel de laatste handelsdag van de maand en het het kwartaal en dan ook niet uitgesloten dat er in de loop van de dag nog wat beweging zichtbaar wordt”, zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management.

Op macro-economisch vlak werd tijdens de middaghandel bekend dat de Amerikaanse inkomens en bestedingen in februari zijn toegenomen. De inkoopmanagersindex voor de regio Chicago bleek in maart fractioneel te zijn gestegen wat duidt op een licht hogere bedrijvigheid. De Universiteit van Michigan maakte bekend dat Amerikaanse consumenten iets meer vertrouwen hebben gekregen in maart, maar de index kwam minder hoog uit dan halverwege de maand.

Het belangrijkste macro-economische nieuws uit Europa waren inflatiecijfers. De consumentenprijzen waren in de eurozone in maart gestegen, maar wel flink minder hard dan in de voorgaande maand.

Volgens cijfers van de Chinese overheid trekt de groei in de industrie verder aan, terwijl ook de dienstensector in de lift zit. In Japan daalde de werkloosheid en steeg de inflatie.

Olie noteerde een half uur voor de openingsbel lager. Een mei-future West Texas Intermediate bewoog 0,2 procent lager op 50,26 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,1 procent zakte naar 53,09 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0691. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0686 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0684 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco en Gemalto die allebei 1,9 procent stegen. Ahold Delhaize kreeg er 1,3 procent bij.

President-commissaris Antony Burgmans van AkzoNobel zei tegen de Telegraaf dat het bod van PPG geen enkele aanleiding geeft tot een dialoog. “Het bod bestaat voor 40 procent uit papier en de rest in contanten. Dat is ook een zorg voor ons. Ze doen dit omdat de balans van PPG het anders niet aankan. Dat betekent ook dat onze aandeelhouders straks met een belang van 25 procent zitten in een bedrijf dat highly leveraged is”, verduidelijkte Burgmans tegen De Telegraaf. AkzoNobel steeg 0,5 procent.

ABN AMRO verlaagde het advies voor Unilever van Houden naar Verkopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 41,00 naar 43,00 euro. De analisten van de bank merkten op dat de koersdoelverhoging het resultaat is van hogere taxaties van de EBIT-marges voor de jaren 2017 tot en met 2019. De marktvorsers adviseren daarbij aan beleggers om hun winst te nemen en dus te verkopen. Unilever leverde 0,3 procent in.

Air France-KLM zei Leni Boeren te willen benoemen als onafhankelijk bestuurder. Zij wordt daarmee de opvolger van Peter Hartman. De Nederlandse tak KLM maakte bekend Marry De Gaay Fortmanm als commissaris te willen. Zij volgt Irene Asscher-Vonk op.

Uit het jaarverslag van KLM bleek dat het Amerikaanse ministerie van Justitie bezig is met een onderzoek naar Air France-KLM inzake postcontracten. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie zouden mogelijke schendingen zijn voorgekomen van de “False Claims Act”. Air France-KLM steeg 0,4 procent.

Grootaandeelhouder Fubon Life Insurance gaat zijn volledige belang in Delta Lloyd verkopen aan NN Group. Dit vergroot de kans dat NN Group de vereiste tweederde meerderheid van de aandelen zal behalen om zijn overnamebod op Delta Lloyd gestand te kunnen doen. Het aangemelde belang van Fubon van 29,7 miljoen aandelen komt overeen met 6,4 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Het aandeel NN sloot vrijdag 0,6 procent lager.

Bij de Midkapfondsen was het aantal winnaars ook in de meerderheid, aangevoerd door Eurocommercial Properties dat 2,2 procent won, gevolgd door BAM met een winst van 1,8 procent en TomTom dat 1,6 procent erbij kreeg.

De raad van commissarissen van Corbion heeft voorgesteld om Tjerk de Ruiter voor een tweede termijn te benoemen als bestuursvoorzitter, met een looptijd van twee jaar. Corbion verloor 0,3 procent.

Van de kleinere fondsen was Basic-Fit de sterkste stijger en sloot 2,7 procent in het groen. Wessanen won 2,1 procent. Probiodrug daalde 2,3 procent.

Delta Lloyd Deelnemingen Fonds meldde het belang van 5,92 procent in ICT Group af. Teslin Houdster III meldde een eerste belang van 5,00 procent in ICT Group. ICT Group steeg 1,7 procent.

Brunel droeg Just Spee voor als lid van de raad van commissarissen. Spee is momenteel CEO van Stage Entertainment. Volgens Brunel beschikt Spee over uitgebreide strategische en financiële kennis en ervaring. Het aandeel steeg 2,0 procent.

Van de lokale fondsen realiseerde FNG in 2016 een positief operationeel resultaat (EBITDA) op een gestegen omzet. Het vergelijkbare operationele resultaat steeg met ruim 10 procent tot 37,6 miljoen euro. De omzet bedroeg over het afgelopen jaar 458,2 miljoen euro. FNG steeg 0,2 procent.

Alychlo meldde een flink groter belang van 24,42 procent in SnowWorld. Op 9 februari van dit jaar meldde Alychlo nog een eerste kapitaalbelang van 9,57 procent met eenzelfde stemrecht. CEO van SnowWorld Koos Hendriks meldde op 29 maart dit jaar een lager belang in SnowWorld van 49,53 procent. Dat lag eerder op 67,79 procent. Alychlo wordt gecontroleerd wordt door de Belgische miljardair Marc Coucke. Het aandeel SnowWorld won 4,4 procent.

HAL Trust boekte in 2016 meer winst, maar de nettovermogenswaarde daalde. Het investeringsbedrijf boekte in 2016 een nettowinst van 871 miljoen euro, tegen 630 miljoen euro een jaar eerder. De investeringsmaatschappij doet geen uitspraak over de verwachte winst over het hele jaar. HAL verloor 0,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak, terwijl de Dow Jones-index daalde en de Nasdaq licht steeg.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.