Nederland - 6 juni 2017 - Banksector
door REDACTIE BEURSBRINK

Damrak in de min

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden dinsdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index zakte 0,3 procent op 522,61 punten, terwijl de AMX een verlies incasseerde van 0,2 procent. De AScX noteerde een min van 0,6 procent.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management sprak van “een muisstille handelsdag”, waarop het wachten is op donderdag. “Dan komt de Europese Centrale Bank bijeen voor het rentebesluit. Algemeen is de verwachting dat de ECB niets wijzigt en dus zal de aandacht weer uitgaan naar het commentaar na afloop van voorzitter Mario Draghi”, aldus Montfrooij.

Donderdag gaan de Britten ook naar de stembus voor een nieuw parlement. Naar verwachting vindt de uitslag daarvan pas vrijdag zijn eventuele vertaalslag op de beurs.

Montfrooij schatte in dat de olieprijs nog wel even gevoelig blijft voor berichtgevingen over Qatar en productieniveaus.

Er staan dinsdag nauwelijks macro-economisch cijfers op de agenda. Uit de eurozone verschijnen in de tweede helft van de ochtend de detailhandelsverkopen over april. In de Verenigde Staten is de macro-economische agenda ook bijna helemaal leeg.

Olie noteerde vandaag lager. Een juli-future West Texas Intermediate bewoog 0,4 procent lager op 47,23 dollar, terwijl een augustus-future Brent eveneens 0,4 procent zakte naar 49,26 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1253. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1252 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er ook al een stand van 1,1252 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden slechts vijf fondsen in het groen, waarbij de winsten niet hoger kwamen dan 0,7 procent, zoals bij het aandeel Heineken. Verlies was er vooral voor ArcelorMittal, dat 2,3 procent inleverde. SBM Offshore zakte 1,3 procent.

Een grote meerderheid van de aandeelhouders van Boskalis heeft gekozen voor een dividenduitkering in aandelen. Dit betekent dat Boskalis bijna 3,3 miljoen nieuwe aandelen zal uitgeven en vervolgens zal uitkeren in de vorm van dividend. Het aandeel Boskalis noteerde dinsdag 0,2 procent lager.

Bij de Midkapfondsen noteerden zes aandelen in de plus. Air France-KLM noteerde een winst van 2,6 procent. Het grootste verlies viel dinsdag OCI ten deel, waar 2 procent van de koers af ging, gevolgd door Fugro dat 1,3 procent inleverde.

ASR Vermogensbeheer lanceerde een hypotheekfonds, dat participanten de mogelijkheid biedt om te beleggen in Nederlandse woninghypotheken. Verder besloot Morgan Stanley het advies voor ASR Nederland te verhogen van Gelijkgewogen naar Overwogen, waarbij het koersdoel opwaarts werd bijgesteld van 29,20 naar 33,80 euro. De Amerikaanse zakenbank benadrukte de sterke kapitaalstromen die de beursgenoteerde Nederlandse verzekeringsgroep vanaf het huidige kwartaal genereert, waardoor een basis dividenduitkering in 2018 van 5,5 procent in het verschiet ligt. De analisten prezen daarnaast onder meer de interne solvabiliteitsratio en rekenen ook op meerdere aandeleninkoopprogramma’s in de komende jaren. Het aandeel ASR noteerde dinsdag 1,3 procent hoger.

JPMorgan verlaagde volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten het advies voor PostNL naar Neutraal. De koers van het aandeel zakte 0,8 procent.

Bij de AScX-fondsen noteerden eveneens zes fondsen hoger, aangevoerd door Basic-Fit dat 1,0 procent bijschreef. Fagron was onder de kleinere aandelen de grootste daler met een verlies van 1,9 procent.

Lokaal maakte Euronext zijn handelsvolumes over mei bekend. Die bleken ook deze maand flink te zijn opgelopen. Het aandeel zakte dinsdag dealniettemin 1,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.