VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 13 augustus 2019 - Beursbrink

Damrak hoger gesloten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,7 procent tot plus resteerde van 0,3 procent.

Matkten herstelden dinsdag wereldwijd van eerdere verliezen, nadat het Amerikaans ministerie van financiën aankondigde de invoering van tarieven op sommige goederen uit China uit te  stellen. Gezondheid, veiligheid en nationale veiligheid werden door het ministerie genoemd als redenen voor het uitstel.

Geopolitieke spanningen trokken eerder op de dag het sentiment nog onderuit. Naast het handelsconflict maken beleggers zich zorgen over de protesten in Hong Kong, merkte beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker LYNX op.

“Verder kijkt de markt met een schuin oog richting Italië, waar de afgelopen tijd de onrust weer oplaaide”, zei Blekemolen. “De Italiaanse senaat komt dinsdag bijeen vanwege de politieke crisis in het land. Dan wordt naar verwachting duidelijk wanneer kan worden gestemd over een motie van wantrouwen die de regering ten val kan brengen. Het lukte partijleiders maandag niet een knoop door te hakken”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse ZEW-index in augustus is gedaald van 24,5 negatief in juli naar 44,1 negatief in augustus, waar economen rekenden op een daling tot 30,0 negatief.

De Duitse inflatie over juli werd definitief vastgesteld op 1,7 procent, gelijk aan de voorlopige cijfers.

Uit het Verenigd Koninkrijk kwamen de werkloosheidscijfers over augustus, die licht opliepen van 3,8 procent over de drie maanden tot en met juli naar 3,9 procent.

In de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten in juli zijn gestegen met 1,8 procent, op jaarbasis. De kerninflatie was 2,2 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is in juli licht verbeterd. De NFIB-index steeg van 103,3 in juni naar 104,7 in juli.

De euro/dollar noteerde op 1,1192. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1189 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1212 op de borden.

Olie noteerde tot 3,4 procent.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 5,5 procent, gevolgd door ABN AMRO en ASML met winsten van achtereenvolgens 2,9 procent en 1,8 procent.

Takeaway.com won 1,8 procent. Concurrent Deliveroo trekt zich terug uit de Duitse markt en dat is volgens ING positief voor Takeaway.com.

IMCD was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler. Heineken verloor 0,6 procent en DSM daalde tevens 0,6 procent.

In de AMX was TKH Groep de gebeten hond met een verlies van 14,9 procent. De Haaksbergse onderneming presteerde in de eerste zes maanden van dit jaar onder de verwachtingen en liet een sterke vertraging van de autonome omzetgroei zien, zo stelde NIBC in reactie op de cijfers van het bedrijf.

Fugro ging een kop en steeg 4,4 procent, terwijl PostNL 3,8 procent hoger noteerde en Aperam 3,2 procent won.

WDP verloor 0,7 procent. Het vastgoedbedrijf verkocht de Marie Thumas-fabriek in Leuven aan de projectontwikkelaar Revive. Financiële details werden niet vrijgegeven. Revive zal volgens dagblad Het Laatste Nieuws de fabriek in de komende jaren verbouwen tot een duurzame site van ongeveer 30.000 vierkante meter met ruimte voor cultuur, ondernemen, wonen en ontspanning.

Onder de kleinere aandelen won Pharming 3,6 procent. Het biotechbedrijf sloot een licentieovereenkomst met Novartis voor het ontwikkelen en commercialiseren van een medicijn voor de behandeling van APDS. Pharming betaalt Novartis van 20 miljoen dollar vooruit.

Kendrion zag het tweede kwartaal van 2019 de omzet verder teruglopen. Het aandeel steeg 10,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,2 procent hoger op 2.918,68 punten. De Dow Jones index steeg 1,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.