Nederland - 10 november 2021 - Aandelen

‘Inflatie komt in de buurt van taper-doel’

door STIJN

Volgens een bestuurslid van de Europese Centrale Bank zou de inflatie in de eurozone dicht in de buurt komen van hun doelstelling, namelijk in de buurt van 2 procent. Dat zou kunnen betekenen dat de ECB in december beslist om het monetaire beleid toch aan te passen. Maar toch blijft men voorzichtig omtrent dit onderwerp, vooral inzake renteverhogingen.

Volgens ECB-bestuurslid Frank Elderson komt de inflatie in de eurozone dicht in de buurt van de doelstelling van de centrale bank, namelijk 2 procent. In principe zou dit betekenen dat de ECB dan gaat schakelen in hun monetair beleid, maar dat is tegenwoordig een bijzonder gevoelig onderwerp.

I don’t want to speculate at this point, as you will understand, on the outcome of the December deliberations.

Tijdens de bijeenkomst in oktober, was er sprake om het PEPP tot en met maart verder te zetten en de rentes niet te verhogen. Die beslissing werd genomen op basis van economische gegevens die ze toen ter beschikking hadden. Maar gezien de inflatie weer dichter is gestegen richting de 2 procent, zou het mogelijk kunnen zijn dat de ECB in december in actie schiet.

Tijdelijke aard

Leden van de centrale bank hebben getracht de verwachtingen, dat er in de tweede helft van 2022 een renteverhoging zou komen, te bagatelliseren. Dit ondanks de recente piek in de inflatie, die momenteel het hoogste punt in 13 jaar in de eurozone bereikt. Een stijging van de rentes zou de financiële markten door elkaar kunnen schudden waardoor aandelen kunnen corrigeren.

De Europese Centrale Bank is nog altijd van mening, net zoals de Federal Reserve, dat de stijgende inflatie van tijdelijke aard is. Met andere woorden, ze verwachten dat de consumentenprijzen begin volgend jaar zullen gaan dalen waardoor een renteverhoging niet aan de orde zou zijn.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: Public Domain PicturesCC0 

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.