Nederland - 6 juli 2017 - VS
door REDACTIE BEURSBRINK

Damrak in de ban van olie

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Het koersverloop op Wall Street werd woensdagavond in toom gehouden door een scherpe daling van de olieprijzen, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend licht lager noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een neutrale opening. Woensdag kwam het Damrak ook al amper van zijn plaats op een nieuwsluwe handelsdag. De index sloot op 511,35 punten.

Amerikaanse beleggers werden woensdag geconfronteerd met een scherpe daling van de olieprijzen. De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange ruim vier procent lager op 45,13 dollar, nadat het zwarte goud in de voorafgaande acht handelsdagen juist continu hoger noteerde. Persbureau Bloomberg wist op basis van bronnen te melden dat Rusland niet de intentie heeft om zijn productie nog verder te verlagen, waarna beleggers abrupt de uitgang opzochten.

Het huidige akkoord van productiebeperking van OPEC en niet-OPEC landen, waaronder Rusland, wordt al ondermijnd door Amerikaanse producenten van schalieolie, die steeds goedkoper kunnen produceren. OPEC kwam eind 2017 met Rusland overeen dat Moskou de productie zou verlagen met 300.000 vaten per dag. In juni bedroeg de productie van Rusland circa 11 miljoen vaten per dag, gelijk aan de productie in mei. Oliegigant Exxon Mobil verloor anderhalf procent van zijn beurswaarde.

De verliezen bij de oliefondsen werden gecompenseerd door een herstel van de technologiefondsen, waardoor de hoofdgraadmeter S&P 500 toch in het groen sloot. Techgiganten zoals Microsoft, Amazon en Alphabet, koersten meer dan een procent hoger, na drie verliesdagen op rij.

Het zwaartepunt van de handelsdag lag woensdag op de vrijgave van de notulen van het laatste rentebesluit van de centrale bank, waaruit naar voren kwam dat de Fed mogelijk in september zal gaan starten met de verlaging van de balans. Duidelijk werd echter ook dat er sprake is van verdeeldheid binnen de Fed over het tijdspad. De Federal Reserve wil door het niet herinvesteren van aflopende obligaties zijn tijdens de financiële crisis tot ongekende hoogte opgeblazen balans weer normaliseren.

Vandaag worden ook de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank vrijgegeven. Daarnaast kijken Amerikaans beleggers uit naar de inkoopmanagersindexen van de dienstensector, zoals opgesteld door Markit en ISM, en het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP, dat geldt als een voorbode van het officiële banenrapport dat vrijdag wordt vrijgegeven.

Vanochtend werd al bekend dat de Duitse fabrieksorders in mei zijn gestegen. De orders liepen op maandbasis met 1,0 procent op, waar evenwel een toename van 1,9 procent was voorzien door de markt.

De Aziatische beurzen gaven vanochtend na een aarzelende opening terrein prijs, maar de verliezen bleven bescheiden. De Chinese en Japanse beurzen noteerden enkele tienden van een procent lager.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1339, vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen.

Bedrijfsnieuws

De omzet van RoodMicrotec, toeleverancier van halfgeleiders en geavanceerde microchips, steeg in de eerste helft van 2017 met 19 procent op jaarbasis van 4,9 miljoen naar 5,8 miljoen euro. Dit jaar zal RoodMicrotec naar eigen verwachting een positieve netto kwartaalwinst boeken, terwijl de omzet de komende jaren substantieel zal toenemen.

TomTom en Cisco zijn een samenwerking gestart om technologie te ontwikkelen voor autonoom rijden. Data die Cisco heeft verzameld wordt gecombineerd met technologie en de expertise van TomTom.

MDxHealth lanceerde in Amerika zijn blaaskankertest AssureMDx. CEO Jan Groen heeft “commercieel hoge verwachtingen” van de test, die in Amerika een grote marktpotentie heeft, zei hij in gesprek met ABM Financial News. In de tweede helft van 2018 zullen de eerste terugbetalingen van AssureMDx terug te zien zijn in de omzet, voegde de CEO toe.

Berenberg verhoogde woensdag het koersdoel voor IMCD van 51,00 naar 53,00 euro en handhaafde de koopaanbeveling op het aandeel. In een rapport waarin ook sectorgenoten Brenntag en Univar onder de loep werden genomen, bleken de analisten van de Duitse zakenbank een sterke voorkeur voor IMCD te hebben.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index koerste woensdag 0,2 hoger op 2.432,54 punten, de Dow Jones index sloot vlak op 21.478,17 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 6.150,86 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.