VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 15 juni 2020 - Beursbrink

Coronavrees zet AEX flink lager

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De AEX levert maandag in als gevolg van een stijgend aantal coronabesmettingen in China, waar Beijing heeft ingegrepen door delen van de stad weer in het slot te gooien nadat op een grote markt tientallen nieuwe besmettingen werden gemeld.

De AEX daalde 1,6 procent tot 536,56 punten.

Vrijdag meldde China 84.228 coronabesmettingen. Vanochtend waren dit er 84.335. Wekenlang kwamen er dagelijks echter maar een handjevol nieuwe besmettingen bij.

Marktkenner Tom Simonts van KBC wees erop dat het aantal nieuwe besmettingen niet alleen in China stijgt. Dit is ook het geval in Japan en de VS. “Dit wakkert de vrees voor een tweede golf aan”, aldus Simonts. Hierdoor staat “het sein op risk-off”, vulde hij aan.

Maar niet alleen de angst voor een tweede golf drukt de beurzen volgens Simonts. De kenner van KBC noemde ook de strubbelingen om tot een Brexit-akkoord te komen en de afnemende kansen voor Donald Trump om herkozen te worden als president van de VS.

Overigens waren er vanochtend wel opbeurende cijfers uit China. De industriële productie groeide in mei met 4,4 procent. Dat was meer dan in de voorgaande maanden. De detailhandelsverkopen daalden nog wel maar minder scherp dan voorheen.

Economen van UBS hebben hun groeiraming voor de eurozone neerwaarts bijgesteld vanwege de verwachting dat de corona-uitbraak meer impact zal hebben dan aanvankelijk gedacht. Dit jaar zal de economie niet met 6,1 procent krimpen, maar met 8,2 procent. Daarentegen zal de groei in 2021 ook sterker zijn, namelijk niet 4,1 maar 6,2 procent.

De euro/dollar handelde op 1,1253. Olie werd tot 2 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden alle aandelen lager, met uitzondering van Adyen, dat 2,6 procent won.

Heineken wist na een koopadvies van Credit Suisse het verlies te beperken tot 0,12 procent. De concurrentiepositie van de Amsterdamse brouwer verbetert volgens de bank, mede dankzij de blootstelling aan de opkomende markten.

De grootste dalers waren de financials. Aegon verloor 2,9 procent en ING 3,1 procent. Ook de halfgeleiders hadden het lastig, met een koersverlies van 2,7 procent voor ASML en 1,7 procent voor ASMI.

In de AMX steeg Basic-Fit 1,3 procent. René Moos, topman van Basic-Fit, heeft 200.000 aandelen van de fitnessketen gekocht voor 5 miljoen euro tijdens de uitgifte van vorige week.

Flow Traders won 2,2 procent en GrandVision werd 0,6 procent duurder. GrandVision meldde dat steeds meer van zijn winkels weer opengaan en het omzet herstelt.

Besi leverde echter 2,6 procent in en Aperam werd zelfs 4,1 procent goedkoper.

In de AScX ging ICT Group 2,1 procent hoger en won B&S 1,3 procent. Avantium verloor 1,0 procent en Kendrion 2,4 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.