Nederland - 14 februari 2023 - Beursbrink
door STIJN

‘Verwacht het onverwachte’

Voorzitter van het Internationale Monetaire Fonds Kristalina Georgieva waarschuwt dat de wereldeconomie kwetsbaarder is dan bv. na de coronacrisis. Er zijn tal van factoren die zwaar doorwegen. Het IMF vreest dat het ondenkbare staat gebeuren en dat de wereldeconomie een rake klap gaat krijgen. Ze voorspellen een groei van 2,9 procent dit jaar.

IMF-voorzitter Kristalina Georgieva heeft gewaarschuwd dat we ons moeten voorbereiden op het ondenkbare. Wat dat precies betekent, is onduidelijk. Maar ze zei dat de wereldeconomie kwetsbaarder is dan enkele jaren geleden. De coronacrisis heeft hier een grote rol in gespeeld, maar gebeurtenissen zoals de Russische inval in Oekraïne en de recente aardbevingen in Turkije en Syrië versterken dit.

We all have to change our mindset to be much more agile and much more oriented towards building resilience at all levels, so we can handle the shocks better. What we are very concerned [about] is the unexpected.

Ze benadrukt dat het meer dan ooit belangrijk is om de weerbaarheid op te krikken. In een eerder interview met CNBC zei Georgieva dat er meer investeringen nodig zijn om ontwikkelingslanden te helpen hun doelstellingen op het gebied van klimaatverandering te halen, die niet voldoende kunnen worden gedekt door overheidssteun en financiering door lokale overheden.

Oorlog

De oorlog in Oekraïne is de grootste smet op het hele verhaal. Voorheen was er nog sprake van vrede, maar nu zijn veel landen geld aan het pompen in hun leger en defensie. Dit zorgt ervoor dat andere investeringen in ontwikkeling worden teruggetrokken en/of afgebouwd.

Volgens Georgieva heeft Oekraïne 40 tot 48 miljard dollar nodig om te kunnen functioneren dit jaar. Het Internationale Monetaire Fonds wil daarin een stabiliserende rol spelen. Indien het ‘ondenkbare’ uitblijft, verwacht het IMF dat de wereldeconomie dit jaar met 2,9 procent gaat groeien.

Bronnen: Hannah Ward-Glenton – CNBC

Foto: World Bank Group – FlickrCC BY-NC-ND 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.