True Value - 15 oktober 2019 - Aandelen

CIO uit felle kritiek op Warren Buffett

door RAJA SPEET

Niet vaak vind je kritiek op Warren Buffett. Des te interessanter het is, als het wel voorkomt. Onlangs verkocht David Rolfe zijn aandelen Berkshire Hathaway, nadat hij ze voor tientallen jaren aanhield. De reden voor de verkoop is dat Buffett niet meer ’the top of the game’ is, volgens Rolfe.

Rolfe is CIO van Wedgewood Partners. Hij heeft ‘slechts’ 10 miljoen dollar aandelen van het investeringsvehikel van Buffett, maar is wel altijd een trouwe aanhanger geweest. Nu niet meer, want Rolfe hekelt de grote cashpositie van Buffett en de ondermaatse prestaties.

Sinds de financiële crisis heeft Berkshire een rendement van 323 procent behaald. De S&P 500 daarentegen 334 procent. Rolfe zei:

Heinz heeft hij uit zijn duim gezogen door het niet deels te verkopen tijdens de stierenmarkt. De langste stierenmarkt ooit had een enorme kers op de taart voor de carrière van de heren Buffett en Munger kunnen zijn.

Momenteel heeft Buffett een leeftijd van 89 en de vice-voorzitter Charlie Munger is zelfs 95.

Gemiste investeringen

In het tweede kwartaal van 2019 was de cashpositie van Buffett gegroeid naar meer dan 120 miljard dollar. Een record voor het bedrijf. In een brief naar aandeelhouders zei Buffett dat hij wel een enorme overname wilde doen, maar niet tegen de huidige, door het dak geschoten, prijzen.

Volgens Rolfe had Buffett het anders moeten doen. Buffet zou juist wel op overnames moeten doen, omdat dat de groei van Berkshire zou bevorderen. Nu beperkt Buffett alleen maar de groei, volgens Rolfe.

Naast de misgelopen groei hekelt Rolfe de investeringen in Kraft Heinz en IBM. In deze hadden allang verlaagd moeten worden en daaraan voegde de CIO toe:

Deze zetten wekken geen vertrouwen dat Buffett & Co. nog ’the top of the game’ zijn.

Hier lees je hoe de beleggingsportefeuille van Buffett er uit ziet.

En voor èchte waarde beleggers: we hebben onlangs een nieuw rapport gepubliceerd, met de speciale focus op de waardevolste aandelen van het moment.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws True Value

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit True Value

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.