Er is altijd wel ergens een stierenmarkt gaande. Op het moment in de westerse aandelenmarkten, al ruim tien jaar. Maar dat is wel anders in het Oosten. Tot op het heden zijn de Chinese aandelenmarkten nooit meer boven de piek van 2007 gekomen. Alleen dat betekent niet dat we Chinese aandelen moet vergeten.
Sterker nog, ze zijn op het moment aantrekkelijk gewaardeerd. Waar sommige beleggers in de S&P 500 hoogtevrees beginnen te krijgen, is dat in China niet het geval.
En Chinese aandelen worden al helemaal aantrekkelijk, als je naar de volgende indicator kijkt.
Volgens het price-to-book ratio is dit het moment om Chinese aandelen te kopen. De ratio noteerde in oktober van 2018 onder de 1,6 voor de MSCI China A-Shares Index. En historisch gezien betekent dit signaal dat Chinese aandelen in het jaar daarna enorm goed presteren.
Hoe werkt het price-to-book ratio ook alweer? Het price-to-book ratio, oftewel de prijs-tot-boekwaardeverhouding, geeft de relatie weer van de prijs en de boekwaarde van een bedrijf. De boekwaarde is de totale waarde van de activa op de balans minus de schulden. Dus het eigen vermogen. De prijs spreekt voor zich. Is de ratio één, dan is de waardering op de aandelenmarkt even hoog als het eigen vermogen. Dus hoe lager de ratio, hoe meer value je koopt als belegger.
De MSCI China A-Shares Index is een mandje met Chinese A-aandelen. Zowel largecaps, als midcaps. A-aandelen worden louter verhandeld in de Chinese yuan op de aandelenmarkten van Shanghai en Hong Kong.
Sinds 2010 gebeurde het vijf keer dat de price-to-book ratio van de MSCI China A-Shares Index onder de 1,6 noteerde. En dat was in vrijwel alle gevallen een goed moment om in de index te stappen. Want 12 maanden na de dip onder de 1,6 noteerde de index gemiddeld 41 procent hoger.
Het rendement op de kortere termijn mag er overigens ook wezen. Bijvoorbeeld in oktober van 2014. Toen noteerde de ratio na drie 44 procent hoger en na zes maanden zelfs 94 procent hoger.
Wel is het rendement de kortere termijn iets onzekerder. Bijvoorbeeld de maanden na januari 2014. Maar ook de drie maanden na het meest recente koopsignaal, oktober 2018. Momenteel staan de Chinese aandelen weer op een winst ten opzichte van oktober vorig jaar.
Een andere belangrijke indicator, de koers-winstverhouding, laat zien dat Chinese aandelen aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Zo noteert de koers-winstverhouding van de MSCI China A-Shares Index op 12,1.
Als je dat vergelijkt met andere delen van de wereld: de koers-winst van de MSCI All Country World Index noteert op 16,6, de MSCI Europe Index op 14,9 en de S&P 500 zelfs op 20,9.
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.