Nederland - 23 april 2021 - Beursbrink

China kan 1,6 biljoen dollar besparen door steenkool in te wisselen voor ‘clean energy’

door STIJN

Volgens een rapport van het analytisch bureau TransitionZero is er een zeer grote incentive voor China om hun steenkool in te ruilen voor hernieuwbare energy, namelijk een besparing van 1,6 biljoen dollar. China hun ambitie is om tegen 2060 CO2-neutraal te worden, maar tot dan zullen ze sterk afhankelijk zijn het van vervuilende kool.

China zou economische voordelen kunnen halen mochten ze sneller omschakelen van steenkool naar hernieuwbare energie. Dat beweert alleszins het financieel analytisch bureau TransitionZero. En het voordeel is niet niks, het zou namelijk gaan over een besparing van 1,6 biljoen dollar. Matthew Gray, CEO van TransitionZero, noemde het een ‘huge economic incentive’.

What we found is China could save $1.6 trillion by doing that. There’s a huge economic incentive for China to get off coal.

China beloofde vorig jaar om de totale uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 niet langer te laten toenemen en om CO2-neutraal te zijn tegen 2060, behoorlijk ambitieus dus. Gray benadrukte dat dit een ordelijke transitie vergt, echter hier nog niet veel van te zien is. Steenool bedroeg vorig jaar nog 56,8 procent van de volledige energieconsumptie.

They’re going to have to shut down those coal-fired power plants by 2040 or shortly thereafter, and that is going to be a huge challenge.

Technologie

China domineert reeds op vlak van technologie inzake hernieuwbare energie, denk aan zonnepanelen, elektrische voertuigen en batterijen. Echter de toepassing van deze technologieën moet volgens Gray worden opgekrikt willen ze hun doelstelling halen.

Hetgeen zorgwekkend is, is de vraag of China bereid is hun steenkoolcentrales snel genoeg wil sluiten. Gray is van mening dat deze allemaal tegen 2040 moeten sluiten en hij benadrukte ook dat het een grote uitdaging is voor China gezien de hoge afhankelijkheid ervan.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.