Nederland - 28 februari 2022 - Beursbrink

Britse BP verkoopt 20 procent aandeel van Russisch Rosneft

door STIJN

Het Britse energie- en oliebedrijf BP heeft zondag aangekondigd hun aandeel van 20 procent in Rosneft te verkopen. Rosneft is een Russisch staatsoliebedrijf met een hoofdkantoor in Moskou. De aanval van Rusland op Oekraïne heeft het bestuur gedwongen om hun relatie met Rosneft te herzien. Na een samenwerking van 30 jaar, komt er een einde aan hun verhaal.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft verstrekkende gevolgen. Overal ter wereld worden er acties ondernomen tegen Rusland. Van het annuleren van sportwedstrijden tot grootschalige Westerse economische sancties. In dit spectrum gebeurt heel wat, zo heeft het Britse BP beslist om hun aandeel van 20 procent in het Russische Rosneft van de hand te doen.

CEO van BP Bernard Looney en voormalige directielid Bob Dudley zullen ook opstappen uit de raad van bestuur van Rosneft. BP is 30 jaar lang actief geweest in Rusland maar de huidige ontwikkelingen dwingen het oliebedrijf harde maatregelen te nemen. BP-voorzitter Helge Lund benadrukte dat ze simpelweg niet verder kunnen met Rosneft zolang de oorlog woedt.

This military action represents a fundamental change. It has led the BP board to conclude, after a thorough process, that our involvement with Rosneft, a state-owned enterprise, simply cannot continue.

Britse regering

BP stond onder grote druk van de Britse regering om zijn belang in het bedrijf te verlaten, aldus The Wall Street Journal. Britse functionarissen beschuldigden Rosneft ervan het Kremlin te hebben aangemoedigd om Oekraïne binnen te vallen. De Britse regering looft BP voor hun beslissing.

Wat de gevolgen zullen zijn voor BP is nog onduidelijk vermits Rosneft verantwoordelijk is voor één derde van de productie van gas en olie, het is alvast een ingrijpende beslissing. De Britse regering roept alle Britse bedrijven op om hun commerciële banden met Rusland of Russische bedrijven onder de loep te nemen en acties te ondernemen indien noodzakelijk.

Bronnen: Jessica Bursztynsky – CNBC

Foto: Pcmanrules – Wikimedia – CC BY-SA 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.