Nederland - 5 augustus 2022 - Beursbrink
door STIJN

Energieprijzen dippen, olieaandelen blijven aantrekkelijk

Hoewel de olieprijzen aardig zijn gedaald de afgelopen weken, blijven aandelen van oliebedrijven aantrekkelijk gewaardeerd. Volgens Bill Smead, CIO bij Smead Capital Management, zullen de energieprijzen hoog blijven noteren en daar profiteren oliebedrijven van. Zoveel is duidelijk uit de kwartaalrapporten van bv. BP en Shell.

Op 8 juni noteerde een vat WTI crude aan 122 dollar per vat, momenteel bedraagt deze prijs ‘slechts’ 89 dollar. Deze daling op de oliemarkt is ook merkbaar bij aandelen van oliebedrijven, toch blijft dit segment interessant volgens Bill Smead. Hoewel de olieprijzen zijn gedaald, zullen ze vermoedelijk aan de hoge kant blijven noteren de komende maanden.

De daling op de oliemarkt noemt Smead een eerste significante correctie in de stierenmarkt die begon in de lente in het jaar 2020. De daling doet vermoeden dat olie goedkoper gaat worden, maar volgens hem zijn er enkele factoren die de druk op de oliemarkt hoog houden.

You have this huge move, you go from $20 a barrel to $120 and then you pull back — and now people are going, ‘Oh yeah, that’s all over, that’s going to cure the inflation right there.

Vraag en aanbod

De Verenigde Staten van Amerika moeten 180 miljoen vaten aan strategische reserves vervangen die zijn opgebruikt om aan de vraag te voldoen én het aanbod blijft krap. Daarenboven is de Chinese economie aan het heropenen na een lange periode van coronabesmettingen. Dit gaat de vraag naar olie een duwtje in de rug geven waardoor de prijzen opnieuw kunnen stijgen.

Smead zet zijn stelling kracht bij door te vermelden dat ook Warren Buffett zijn positie in oliebedrijven heeft verhoogd de afgelopen maanden. Met andere woorden, de meest legendarische beleggers verwacht ook dat zijn investering in oliebedrijven in waarde zal gaan toenemen.

Bronnen: Abigail Ng – CNBC

Foto: Juan Carlos Huayllapuma/CIFORFlickrCC BY-ND-NC 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.