Nederland - 7 juli 2022 - NFT
door SVEN VAN GASSE

Bored Ape Yacht Club gebaseerd op racisme: 10x “bewijs”

Bored Ape Yacht Club is een serie van 10 000 cartoons met apen die als NFT’s worden verkocht. Sinds de lancering  van het project in april 2021 is de waarde van de collectie opgelopen tot meer dan $5 miljard. Hiermee is het één van de meeste populaire NFT-collecties. Nu komt er echter kritiek op de collectie omdat deze gebaseerd zou zijn op racisme.

Het bespotten van iemand door deze persoon met een aap te vergelijken gaat reeds honderden jaren terug en wordt “simianisatie” genoemd. Op het eerste gezicht lijken de apen in Bored Ape Yacht Club misschien onschuldig, maar er zijn verschillende kenmerken die erop kunnen wijzen dat ze bedoeld zijn om zwarte en Aziatische mensen te portretteren.

#1 Gelijkenissen met nazi-logo

Het BAYC logo lijkt erg op het Nazi Totenkopf embleem. De logo’s hebben zelfs hetzelfde aantal tanden, namelijk 18. Het cijfer 18 staat in nazi kringen voor de eerste letter van het alfabet A en de achtste letter van het alfabet H. Samen wordt dit dus AH wat de initialen van Adolf Hitler zijn.

Ook hebben beide logo’s een gerafelde rand. Dit is bij andere cirkelvormige emblemen zeer ongebruikelijk.

#2 Yuga Labs

Het project werd gelanceerd door een bedrijf genaamd Yuga Labs. De Kali Yuga is een populair element van alt right ideologie.

Ook werd de naam van René Guénon, een icoon van alt right, verwerkt in één van de puzzels van Yuga Labs. Evenals het woord “macaque” wat een veel gebruikt racistisch scheldwoord is.

 

#3 Gargamel

Eén van de medeoprichters gaat door het leven met de naam Gargamel. Dit is een personage uit de Smurfen dat erkend wordt als een antisemietische voorstelling van een joods persoon en een veelgebruikte term om joden te bespreken.

Sinds deze link aan het licht kwam is Gargamel steeds meer zijn echte naam, Greg Solano aan het gebruiken.

#4 Emperor Tomato Ketchup

Een andere medeoprichter, Emperor Tomato Ketchup, heeft dezelfde naam als een expliciete film uit 1971. In deze film was er een scene van een jongen in een fascistisch uniform de een volwassen bruid verkracht. De originele film is in de Verenigde Staten en andere landen verboden op grond van kinderpornografie.

#5 Gordon Goner

Een andere medeoprichter gebruikt de naam Gordon Goner. Volgens de onderzoeker is dat een anagram van Drongo (Gordon) Negro (Goner). Drongo is een Australisch woord voor dom. Zijn naam betekent dus eigenlijk “Domme Neger”.

#6 SASS

De laatste oprichter gebruikt als naam SASS. SA of Sturmabteilung was de oorspronkelijke paramilitaire vleugel van de nazipartij. SS of Schutzstaffel was de voornaamste paramilitaire nazivleugel.

Zijn naam SASS zou dus een combinatie kunnen zijn van de 2 belangrijkste militaire divisies van de nazi’s.

#7 Ratten met goud

Op de videogame van Yuga Labs evenals een cover van de Rolling Stones die ze nagemaakt hebben, staan ratten met goud afgebeeld. Dit is een gebruikelijke antisemitische associatie.

Ook bevat het videospel bananen die op hakenkruizen lijken.

#8 The Hashmasks

Op de website van Yuga Labs vermelden ze dat een andere NFT-collectie The Haskmasks een grote inspiratiebron was. The Hashmasks zijn gemaakt door het Zwitserse bedrijf Suum Cuique Labs.

“Suum cuique” is een Latijnse uitdrukking die vaak wordt vertaald als “ieder het zijne”. De zin werd ook door de nazi’s gebruikt op de poort van het concentratiekamp Buchenwald.

#9 Verborgen betekenis

In een interview geeft medeoprichter Gargamel toe dat niets in de collectie random is. Er is een grote verborgen en gecodeerde betekenis en verwijst hiermee naar de ijsbergtheorie.

#10 Lancering op sterfdag Hitler

De data waarop Yuga Labs nieuwe collecties of projecten lanceert is ook toevallig te noemen. Zowel The Otherside als Bored Ape Yacht Club, beide projecten van Yuga Labs, werden officieel gelanceerd op 30 april. Dit is de datum waarop Adolf Hitler stierf.

Reactie Yuga Labs

Bij elke situatie zijn er uiteraard 2 kanten van het verhaal. Yuga Labs ontkent al deze aantijgingen ten stelligste. Het bedrijf plant dan ook om naar de rechtbank te gaan om deze beschuldigingen recht te zetten.

Bron: gordongoner.comDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.